Премиерът Антъни Албанезе казва, че ще протестира срещу липсата на

...
Премиерът Антъни Албанезе казва, че ще протестира срещу липсата на
Коментари Харесай

Австралийският премиер ще протестира срещу неясните условия на задържане на блогър, докато се среща с китайския президент

Премиерът Антъни Албанезе споделя, че ще стачкува против неналичието на бистрота в отношението на Китай към арестуван австралийски блогър за народна власт, когато среща с президента Си Дзинпин в Пекин по време на държавно посещаване, фокусирано върху търговията

ByROD MCGUIRK Associated Press, 4 ноември 2023 година, 1:47 ч.

КАНБЕРА, Австралия – министър председател Министър Антъни Албанезе сподели в събота, че ще стачкува против неналичието на бистрота в отношението на Китай към арестуван австралийски блогър за народна власт, когато се срещне с президента Си Дзинпин в Пекин по време на държавно посещаване, фокусирано върху търговията.

Задържането на Yang Hengjun без присъда в продължение на съвсем пет години ще бъде една от тематиките, повдигнати със Си, когато се срещнат в Голямата зала на народа в понеделник.

Yang е държан в център за задържане в Пекин в очакване на присъдата на затворен развой от 2021 година по обвинявания в шпионаж. Семейството на 58-годишния мъж се опасява, че той умира.

„ Ще кажа, че казусът на доктор Янг би трябвало да бъде позволен и аз ще приказвам за неговите човешки права, естеството на задържането и неналичието на транспарантни процеси “, сподели Албанезе пред кореспонденти в северния австралийски град Дарвин часове преди да отлети за Шанхай.

Китайското външно министерство тази седмица отбрани наказателното гонене на Янг, заявявайки, че неговият случай е бил обсъждан в строго сходство със закона.

Албанците в събота ще станат първият австралийски министър-председател, който посети Китай от 2016 година насам, сигнализирайки за възстановяване на обтегнатите връзки сред двете народи след избирането на лявоцентристкото държавно управление на Австралия предходната година.

Albanese повдига тежкото състояние на Янг и различен арестуван австралиец, журналистът Ченг Лей, с китайските водачи, откогато за първи път се срещна със Си в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия преди година.

Чън беше освободен и депортиран предишния месец след три години в арест в Пекин за нарушение на наложеното от държавното управление ембарго с няколко минути. Освобождаването й беше изтълкувано като китайска отстъпка преди визитата на Албанезе.

Албанецът ще се срещне във вторник с китайския министър председател Ли Цян, чието приветствено обръщение скоро след избора на министър-председател успеха на 21 май предходната година увеличи вероятностите за нулиране на двустранните връзки.

Пекин преди този момент отхвърли контакти на най-високо равнище на министри сред двете страни.

От самото начало на премиерския си мандат Албанезе изискваше Китай неотложно да отстрани това, което той разказа като „ неоправдани “ публични и неофициални търговски бариери, струващи на австралийските експортьори 20 милиарда австралийски $ ($13 милиарда) на година.

Тези бариери от този момент са доста понижени и в този момент костват към 2 милиарда австралийски $ (1,3 милиарда долара).

Albanese в събота приписа другия метод на държавното управление си към Китай за това, което той разказва като „ стабилизиране “ на връзките след девет години консервативно ръководство в Австралия.

„ Моят метод към тези връзки беше толерантен, премислен и обмислен, като се уверих, че и двата ни интереса са изтъкнати, тъй като това е методът, по който работи положителната дипломация “, сподели Албанезе.

„ Фактът, че това е първото посещаване от седем години на нашия главен търговски сътрудник, е доста позитивна стъпка и чакам с неспокойствие градивни полемики и разговор с президента и премиера по време на моето посещаване в Шанхай и Пекин “, добави той.

Китай е смутен от равнището на рестриктивните мерки, наложени върху китайските вложения в Австралия заради възходящите опасения за сигурността.

Около 400 австралийски ръководители, които вършат бизнес с Китай, се чака да участват на обяд с Albanese в Шанхай в неделя. Мнозина приканват Австралия да облекчи рестриктивните мерки върху китайските вложения.

„ Китайските вложения не би трябвало да са мръсна дума “, Дейвид Олсон, президент на Австралийско-китайския бизнес съвет, сподели пред вестник The Australian Financial Review.

Албанците ще посетят Шанхай, с цел да участват на откриването на комерсиалния панаир China International Import Expo, където ще бъдат показани повече от 200 австралийски компании.

По време на тридневното посещаване Албанезе ще се концентрира върху подновяването на китайско-австралийското съглашение за свободна търговия, разрешаването на оставащите китайски търговски забрани и намирането на съглашение за това по какъв начин да се уреди бъдещи търговски разногласия, сподели кабинетът му.

Министърът на търговията Дон Фарел, външният министър Пени Уонг и австралийска бизнес делегация пътуват с него.

Китай е най-големият пазар за експорт на Австралия, изключително за желязна руда, природен газ и значими минерали като литий.

Албански алармира, че Австралия няма да поддържа кандидатурата на Китай да се причисли към съглашението за свободна търговия, известно като Всеобхватното и прогресивно съглашение на 12 страни за транстихоокеанско партньорство.

Най-важни истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network Политика за дискретност Вашите права за дискретност на щата Съединени американски щати Поверителност на децата онлайн Политика
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР