Премиерът акад. Николай Денков връчи годишната държавна награда Св. Паисий

...
Премиерът акад. Николай Денков връчи годишната държавна награда Св. Паисий
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Да отстояваме своята идентичност и да гледаме по-оптимистично към бъдещето

Премиерът акад. Николай Денков връчи годишната държавна премия " Св. Паисий Хилендарски " на проф. Кирил Топалов за изключителния му принос в развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски откри церемонията. Той акцентира, че проф. Топалов е един от най-изтъкнатите откриватели на делото и живота на Паисий Хилендарски. " Изключително доста се веселя, че тази премия беше присъдена тази година на него ", сподели акад. Ревалски.


" Това, което всички ни сплотява, е оценката, че тази премията отива при един от красивите мозъци на България, който получава самопризнание, че изцяло справедливо с интелекта си и ненатрапчивостта си демонстрира на България по какъв начин би трябвало да наподобява един интелектуалец и може за служи за образец на всички останали ", сподели министър председателят.


Денков акцентира, че в случай че всички ние, в това число политиците се вслушаме в думите на проф. Топалов, че човек би трябвало да се бие единствено с цел да отбрани живота си, различен човек, правила, дела родно място, може би България щеше да бъде едно по-добро и по-хубаво място.


Изтъкнатият публицист, драматург, киносценарист, книжовен историк и критик, преводач, посланик и държавник проф. Кирил Топалов съобщи, че за него това е най-високата и най-голямата държавна премия, която е дава държавното управление и едно толкоз умело жури. " Това в действителност е премията, която ме радва най-вече ", сподели той, като акцентира, че е посветил живота си на възрожденската литература и е преподавал Паисий 40 година в български и задгранични университети.


Проф. Топалов е безапелационен, че делото на Паисий Хилендарски е основополагащо в нашето духовно възобновление, като уточни, че той неслучайно се заема да напише " История славянобългарска ", тъй като знае доста добре, че историята би трябвало да се опише и да се занесе на тези, за които е написана.

" Със своята история, на която имаме открити към 70 преписа, и още толкоз изгубени, той пробужда историческата памет ", добави проф. Топалов и добави, че неговото дело е извънредно значимо в този будителски смисъл, тъй като от него стартира пробуждането на българската историческа памет.

Носителят на държавната премия " Св. Паисий Хилендарски " прикани, че нашата задача е да отстояваме своята еднаквост. " Трябва да бъдем горди с това, която имаме, с страната, в която живеем и да гледаме по-оптимистично към бъдещето ", заключи проф. Топалов.

Държавната премия " Св. Паисий Хилендарски " е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 година Тазгодишният й притежател бе избран от комисия, ръководена от ръководителя на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски. През годините носители на наградата са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров, Димитрина Георгиева Гюрова-Савова, Надежда Драгова, акад. Людмил Стайков и други /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР