Премиерът акад. Николай Денков смята, че защитата на България минава

...
Премиерът акад. Николай Денков смята, че защитата на България минава
Коментари Харесай

НАТО е “нашето бомбоубежище“. Премиерът Денков отговори на въпроси след два месеца управление

Премиерът акад. Николай Денков счита, че отбраната на България минава през консолидиране в структурите на НАТО, измененията в Конституцията ще попречат " един човек да може да дефинира всичко ", договорката с " Боташ " за газ крие съществени опасности, а страховете против еврото са неоснователни.

Той сподели това, отговаряйки на въпроси на жители и медии онлайн в формалната страница на Министерския съвет във Facebook. Поводът е, че на 6 август кабинетът навърши два месеца, оповестиха от държавната пресслужба.

Това е втората сходна изява на министър-председателя, откакто на 6 юли той дава отговор на въпроси във връзка края на първия си месец в ръководството.

" Задвижихме всички браншове, които имаха потребност от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а да ги сложим ", сподели той и добави, че " в случай че се види, че не можем да си осъществим програмата, незабавно ще си подам оставката ".
Русия, Черно море и НАТО
В отговор на въпрос за войната в Украйна Денков осъди напрежението, което Русия основава в Черно море през последните седмици. Москва разгласи краткотрайна предупредителна зона там поради провеждането на военни учения, като България към този момент изрази позиция, че това е.

" Милитаризацията на Черно море се случва без значение от това дали желаеме или не желаеме, и тя идва по линия на съветската експанзия. През последните 20 дни съветски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона ", сподели министър председателят.

" Уж първоначално за учения, тези учения продължиха за втори интервал, в този момент се чува, че може да има и трети интервал. Тази милитаризация не върви по линия на НАТО, идва в действителност от изток ", добави той.

Денков означи, че методът за отбраната на България е първо да построяваме българската войска с хора, техника и рационализация, само че по-важно - консолидиране в общите структури на НАТО.

“Защото това е нашето бомбоубежище през днешния ден “, сподели Денков и напомни член 5 от Северноатлантическия контракт, съгласно който нападението над една страна член значи нахлуване над организацията.
Конституцията
По мотив измененията, препоръчани в Конституцията, Денков сподели, че те в действителност резервират статута на служебните държавни управления. В края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха за промени, част от които плануват ограничаване в пълномощията на президента в процедурата по назначение на служебни кабинети.

„ Тук има една неправилност. Всъщност служебни държавни управления ще има. Това, което се пробват да избегнат препоръчаните промени, е един човек да може да дефинира всичко в тази страна – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и тактиките “, разяснява министър председателят.

По думите му това, което се предлага сега, е президентът да може да избира министър-председателя сред трима вероятни претенденти. Това е процедура, която се употребява в други европейски страни.

" След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. Това е едно балансиране на системата, което по никакъв метод не значи, че няма да има служебни държавно управление ", добави Денков.
Газът и обвиняванията в клюка
Денков сподели, че не се тормози да бъде съден за клюка, каквото се закани да направи някогашният длъжностен министър на енергетиката Росен Христов , поради думите му, че с турската компания " Боташ " за достъп до турската газопреносна мрежа и 5 терминала за полутечен газ (LNG) със период 13 години е неблагоприятен за България.

Премиерът още веднъж сподели, че договорката " крие много съществени опасности ", тъй като е дълготрайна и е обвързвана със " съществени финансови задължения, които България е задължена да извърши, без значение дали внася газ ".

По думите му има асиметрия в контракта, която не е удобна за българската страна, по тази причина кабинетът пробва да минимизира рисковете и да използваме оптимално добре опциите.

Според него е необичайно, че договорът е бил подписан толкоз бързо.

" Очевидно доста се е бързало, само че аз не мога да кажа за какво ", разяснява той.

Той означи, че енергийният и газов пазар се развиват доста бързо, чакат се доста съществени промени в съхранението, производството и потреблението на силата и поради това сходни дълготрайни контракти крият големи опасности.
Еврото
В отговор на различен въпрос Денков заяви, че през септември или октомври ще стартира осведомителна акция за изгодите от въвеждането на еврото в България. Той посочи, че това е в съгласие с гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев.

Според премиера акцията е била забавена, само че не можел да каже дали това е направено съзнателно. " Крайно време е да разберем, че страховете, които напълно съзнателно се насаждат против еврото, в голяма степен са неоснователни ", добави обаче той.

Според него смяната ще спести много средства и на бизнеса, и на хората, на които им се постанова да употребяват еврото.

" Трябва да внимаваме за инфлацията, би трябвало информационна акция, цените би трябвало да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лв. ", сподели още Денков.
Шенген
По тематиката за присъединението на България в Шенгенското пространство Денков съобщи, че задачата е " много сложна и амбициозна ", само че показва убеденост, че това рано или късно ще се случи. Австрия и Нидерландия, които са изправени пред нови избори, към момента не са дали зелена светлина.

По думите му за Австрия най-големият проблем остава мигрантският поток, огромна част от който влиза по балканския маршрут. За това напъните на България са ориентирани първо към понижаване на мигрантите, които влизат на наша територия, залавянето им в страната, както и работа с европейските институции за блокиране работата на трафикантите.

Денков добави, че за Нидерландия фокусът остава правосъдната система, само че е получил увещание от депутатите, че антикорупционният закон ще бъде гласуван на второ четене в Народното събрание още при започване на идната пленарна сесия през септември.
Съвет за електронни медии
Премиерът изрази мнение, че Съветът за електронни медии (СЕМ) не си прави работата в битката против дезинформацията. Той означи, че " не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, да не бъдат глобени ".

Според него журналистическата нравственос изисква инспекция през няколко източника, а " в случай че събеседникът ви каже нещо погрешно - незабавно да го опровергаете ", само че в България явно тези базови стандарти не са влезнали в деяние.

Денков разяснява и думите на ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, която наскоро употребява цитата " лъжата също има право на живот ". Заради това членовете на регулатора желаеха тя на отзиви, разнообразни от неговите заключения.

" Лъжата няма място в случай че не бъде ясно казано, че е неистина. Самият факт, че ръководителят на Съвет за електронни медии споделя сходно нещо, демонстрира, че не си е на мястото ", сподели той.

Николай Денков разяснява и премахването на Паметника на Съветската войска в София, като уточни, че към този момент има решение на Столичния общински съвет за това процедурата

" Вече има доста оферти какво може да има на негово място- статуи на цар Симеон, Борис и или площадка. Ще спомагаме на Столичната община ", добави той.

Какво още сподели министър председателят може да чуете тук:
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР