Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос

...
Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос
Коментари Харесай

Страната ни ще бъде домакин на среща между ЕК, България, Гърция, Румъния и Молдова

Премиерът акад. Николай Денков ще посрещне министър-председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку на 9 октомври т.г. в резиденция „ Евксиноград “. Поканени са също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Молдова Мая Санду. Срещата беше контрактувана по време на еднодневното посещаване на акад. Денков в Атина.

Основна тематика на диалозите край Варна ще бъде районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която ще засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни. Бъдещият кулоар ще действа още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите сред тях отпаднат.

Европейският съюз (ЕС), Гърция, страните от Западните Балкани, България, Румъния и Молдова поддържат постигането на резистентен мир в Украйна въз основата на мирния проект на украинския президент Володимир Зеленски. Те обявиха това нощес на вечеря в Атина, чийто хазаин беше гръцкият министър председател Мицотакис. Освен водачите на изброените страни, в събитието се включиха също ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски.

Мишел и фон дер Лайен потвърдиха интереса на Европейски Съюз към разширение на съюза както към Западните Балкани, по този начин и към Молдова и Украйна. Този развой обаче би трябвало да върви по едно и също време с промени в тези страни, подчертаха европейските водачи, оповестиха от държавната пресслужба.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР