Премиерът акад. Николай Денков откри новата сграда на Центъра за

...
Премиерът акад. Николай Денков откри новата сграда на Центъра за
Коментари Харесай

Премиерът акад. Николай Денков откри новата сграда на Центъра за компетентност „Clean&Circle“

Премиерът акад. Николай Денков откри новата постройка на Центъра за подготвеност „ Clean&Circle “ , която се намира в кампус „ Лозенец “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и е на стойност над 23 милиона лв. . Министър-председателят акцентира, че за него е наслаждение да участва на сходни събития.

„ Знам с какъв брой доста компликации трябваше да се оправят хората, ангажирани с този план. От една страна, учените би трябвало да усвояват нови познания и умения, с цел да се приспособяват към непрекъснатите трудности, които се показваха, и надлежно да намерят вид да работят дружно с институциите, с цел да има позитивен резултат. Огромни благодарности за напъните, които вложихте “ , обърна се министър председателят Денков към основателите на плана и учените в Софийския университет.

Центърът за подготвеност „ Clean&Circle “, основан по плана „ Чисти технологии за устойчива околна среда – води, боклуци, сила за кръгова стопанска система “, финансиран от Оперативната стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, към този момент е с новоизградена постройка, в която ще се обитават лаборатории и съоръжение . Това ще разреши на българските учени да правят проучвания на международно равнище.

Новата постройка ще бъде благосъстоятелност на Софийския университет, с което се трансформира в най-новото и доста уголемение на материалната база на университета точно на 135-годишнината на най-старото висше учебно заведение в България. С нея се оползотворяват дейно и терените сред в пространството сред Физическия факултет и Факултета по химия и фармация .

Важна част от работата на Центъра за подготвеност е опцията за трансфер на технологии от науката към действителната стопанска система . Затова в постройката са планувани зони за среща сред откриватели и представители на бизнеса, както и конферентни зали, с изключение на множеството лаборатории.

На церемонията участваха и ректорът на СУ проф. Георги Вълчев, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация „ Програма за обучение “ проф. Георги Вайсилов, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, заместник-министърът на нововъведенията и растежа Георги Ангелов, преподаватели от Софийския университет и учени, които са сътрудници по плана.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР