Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните

...
Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните
Коментари Харесай

Дейвид Камерън пред Денков и Габриел: Да покажем на Путин, че е сбъркал

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещнаха с министъра на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън в Министерския съвет.

„ С Дейвид Камерън, който е човек с голям опит, с голям взор в дълбочина на политическите процеси и на международната сцена, и в Европа, и на Балканския полуостров обсъдихме тематики от съвместен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията “ , съобщи министър-председателят акад. Николай Денков по време на общия брифинг на тримата.

Премиерът посочи, че акцент на срещата е била и ролята на войната в Украйна и помощта, която би трябвало да се обезпечи .

„ Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа и това не е народен въпрос, а подобен който ще предопредели историческите събития в Европа и на международната сцена през идващите години и десетилетия “ , сподели още акад. Денков.

Премиерът уточни, че диалозите с лорд Камерън са били изключителни потребни и биха могли да има дълготрайни позитивни последствия във връзка с някои от концепциите, които са били разисквани.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също благодари на английския си сътрудник за градивния диалог. Тя удостовери, че България и Обединеното кралство са стратегически сътрудници и съдружници в НАТО и добави, че двете страни споделят общи полезности, търсейки дружно решения за световните и районни провокации. Мария Габриел открои също като акцент на срещата продължаването на взаимната поддръжка за Украйна.

“Помощта е финансова, военна, филантропична, дипломатическа и политическа и ще продължи толкоз, колкото е належащо “ , безапелационна бе вицепремиерът.

Тя означи, че високо ценим съдействието сред двете страни посредством към този момент осъществени взаимни интервенции, взаимни екипи за следствие в областта на битката с незаконната миграция, киберпрестъпността и трафика на хора, както и поддръжката на Англия за участието на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване .

От своя страна Дейвид Камерън посочи, че България е значим съдружник в НАТО и стопански сътрудник за Англия .

„ Обсъдихме твърдата поддръжка за Украйна, която се бори с противозаконната война. Няма нищо по-важно от позиция на международната и европейската сигурност. България демонстрира солидарността си, както го прави и Англия, в поддръжка на битката против тази експанзия. Разполагаме с стопански, военни и дипломатически благоприятни условия. Единственото належащо в този момент е политическа воля от страна на страните, които поддържат Украйна „ , сподели още лорд Камерън.

Външният министър на Обединеното кралство поздрави страната ни за напъните за енергийна диверсификация и отхвърли от съветски газ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР