Премиерът акад. Николай Денков и създателят на глобалното изследване PISA

...
Премиерът акад. Николай Денков и създателят на глобалното изследване PISA
Коментари Харесай

Денков о бсъди дефектите на образованието със създателя на PISA

Премиерът акад. Николай Денков и основателят на световното проучване PISA доктор Андреас Шлайхер разискаха на среща в Министерския съвет пропуските в просветителната система в България, довели до тревожните данни от интернационалното проучване PISA в края на 2023 година Това оповестиха от Министерския съвет на формалната си Facebook страница.

Шлайхер е шеф на дирекцията за " Образование и умения " в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и е специфичен консултант по просветителни политики на основния секретар на Организацията.

На срещата участваха и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и отрасловият заместник-министър Наталия Митева.

Министър-председателят изрази угриженост поради данните на PISA за България. „ Това ни стимулира да продължим със смели промени в българското обучение, които да ни оказват помощ да подготвим учениците си за сполучлив живот, сподели Денков. " PISA ясно сподели къде са слабостите в българското обучение. Готови сме да чуем оферти по какъв начин да го променим и да го приспособяваме за действителностите в актуалния свят ", добави министър-председателят. Той акцентира, че страната ни ще продължи да работи дружно с специалистите от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с цел да може българското обучение да се трансформира по подобен метод, че знанията да бъдат потребни на децата.

Денков означи, че през последните години в България на няколко пъти бяха увеличени заплатите на учителите, както и бяха направени доста вложения в посока усъвършенстване на инфраструктурата, свързаността, достъп до технологии. Като триумф той уточни и битката против преждевременното отпадане на възпитаници от учебно заведение.

Андреас Шлайхер акцентира, че Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще продължи да поддържа България в осъществяването на смели промени, с цел да може да се увеличи качеството на българското обучение. За задачата ще се употребяват и положителните просветителни практики, прилагани в разнообразни страни.

Вчера Андреас Шлайхер организира среща с министър Галин Цоков и неговия екип в Министерството на образованието и науката. Той ще се срещне също с представителите на държавните институции, шефове, учители и възпитаници.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР