Премиерът акад. Николай Денков даде срок до 1-2 години за

...
Премиерът акад. Николай Денков даде срок до 1-2 години за
Коментари Харесай

„До 1-2 години“: Денков вярва, че България ще влезе в Шенген и Еврозоната

Премиерът акад. Николай Денков даде период до 1-2 години за „ измененията, които чакаме от десетки години “. Той акцентира, че в резюме главната цел на държавното управление е „ да се интегрираме изцяло в европейските и евроатлантическите структури “.

Всички дейности са ориентирани към това. Приоритетът е Шенген, Еврозона, Организация за икономическо съдействие и развиване, съдействие със Съединени американски щати и Европейски Съюз. За постигането на тази цел действаме и ще действаме прагматично – с промени в законите и разрешаване на насъбраните проблеми. Ние желаеме да създадем измененията, които чакаме да осъществяваме през идната година или две “, съобщи Денков на особено събитие на Американската комерсиална камара в България по случай 120 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати.

По принцип задачите на кабинета са влизане в Шенген до края на 2023 година, влизане в Еврозоната на 1 януари 2025 година и по-късно влизане и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Премиерът съобщи, че кабинетът има „ явен и съответен проект “ и работи „ като екип “ за реализирането на задания.

Премиерът добави, че вицепремиерът Мария Габриел и „ основни министри “ сега са в Съединени американски щати и взимат присъединяване в стопански конгрес сред Съединени американски щати и България.

Президентът на Американската камара в България Оливие Маркет поздрави представителите на кабинета с данните, че американските компании са на четвърто място по вложения в България. Информацията е от по оценка на Института по пазарна стопанска система и съгласно нея те възлизат на 5.4 милиарда лева към края на 2021 година

Основните вложители идват от секторите на преработващата индустрия, енергетика, търговия и IT.

От Канада пък задграничните вложения са 1.1 милиарда лева

Първият отчет на AmCham пък е от 2018 година, когато Съединени американски щати се подреждат на шесто място измежду задграничните вложители в България.

Иначе по политическите въпроси министър председателят съобщи, че ротационното държавно управление сред ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ наподобява в една такава предизборна обстановка.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР