Премиера на стихосбирката на Кръстьо Раленков Смъртта разпитва вече кой

...
Премиера на стихосбирката на Кръстьо Раленков Смъртта разпитва вече кой
Коментари Харесай

Стихосбирка на Кръстьо Раленков с премиера във Варна

Премиера на стихосбирката на Кръстьо Раленков " Смъртта разпитва към този момент кой си " следва тази сряда Във Варна, научи Moreto.net.

Събитието ще се състои от 18.30 ч. в изложба „ Арт Маркони ”.

Пълен с изненади, типично за зодия Близнаци, Кръстьо Раленков съумя да ме шокира със стресиращото заглавие на новата си стихосбирка „ Смъртта разпитва към този момент кой си ”, споделя галеристът Ваня Маркова.

Философът постоянно съжителства наедно с поета и Кръстьо ювелирно извежда в поетичните си размисли своите същински и доста откровени житейски равносметки. Всеки стих е надълбоко премислян и изпилен до съвършенство. Един съразмерен баланс сред класика и модерност.

Редактилане

Пълен с непознати думи до горест, до гуша,

никна на терасата, пуша и се вслушвам

в вик на нощна птица, в прилива на тъмното,

в мисълта, че в миналото и без мен ще съмне.

Луд създател, животът, книгата си написа.

Но гибелта задрасква всеки ред непотребен.

Грозни, изтощени, тя ни редактира.

И не е трагично, че ще се умира.

Никой не е значим толкоз съдбовно.

Няма първенци. Няма спринт заключителен.

Има последователно прекъсване на място.

Его, на което към този момент му е тясно.

И една безвкусна тинеста патетика.

Докато гибелта ни учи на хармония.
„ Преди десетина години се появи стихосбирката „ Денят на еднодневката ” на Кръстьо Раленков – комбиниране от житейски и любовни ерупции и късен дебют на едно в действителност познато на интересуващите се от поезията име. После тези пулсации добиха колорит на тишина и колорит на омиротворение в идната му книга „ Кислород ”. Сега ни следва среща с третата му книга – „ Смъртта разпитва към този момент кой си ”. Дошло ли е време за равносметка? Кой знае…Въпреки убийственото заглавие, поезията в тази книга е животворна. Благодаря, че я има ”- споделя поетесата Виолета Христова.
Кръстю Раленков приключва философия в Софийския университет и може да се каже, че в поезията си показва диалектическия си взор към света и към живота. Мъдростта и геният на Кръстьо Раленков се сливат с екзистенциалните му възгледи.

Работил е като сценарист, учител, даже шеф на учебно заведение, притежател е на Славейковата премия за лирика за 2012 година, както и на редица други награди от национални литературни състезания.

Лаконичен и доста прецизен в своите стихове – той е отегчителен и великодушен на думи, когато показва своите другари – поети. Удоволствие е да чуеш мнението и оценката му – ослепително предпазени и безапелационни. Щастлива съм, че се реши да показа новата си книга с приятелите от Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР