Премиер вече е бил, сега се цели още по-нависоко: може

...
Премиер вече е бил, сега се цели още по-нависоко: може
Коментари Харесай

Чешкият Орбан: Бабиш посяга към президентския пост


Премиер към този момент е бил, в този момент се цели още по-нависоко: може ли чешкият милиардер и популист Андрей Бабиш да завоюва президентските избори в страната? Шансовете му внезапно набъбнаха след едно решение на съда.

Андрей Бабиш след оправдаването му от съда

Няколко дни преди първия тур на президентските избори в водачът на опозиционната партия АНО -  бе оневинен по обвиняванията за злоупотреби с евросредства. Това решение на съда може да му помогне в борбата за президентския пост. Един от първите, които го поздравиха, е неговият другар -. 

Афера за милиони

, който холдингът на Бабиш “Агроферт ” закупи през 2006-а, продължи шест години. През 2008 година първокласният курорт е обособен от холдинга, а Бабиш трансферира акциите на децата си и други членове на фамилията. По този метод “Щъркелово гнездо ” се трансформира в дребна компания на хартия и получава финансиране от Европейски Съюз в размер на към два милиона евро от фонд за подкрепяне на дребни и междинни предприятия. Но след няколко години компанията още веднъж се завръща в групата " Агроферт ".

Уелнес паркът " Щъркелово гнездо " на Андрей Бабиш

Прокуратурата упрекна някогашния министър председател в корист с евросредства и изиска три години условна присъда и санкция в размер на 410 хиляди евро. Градският съд в Прага обаче постанови, че полицията и прокуратурата не са съумели да потвърдят, че държанието съставлява закононарушение и оправда милиардера.

Въпреки че прокуратурата може да апелира решението, оправдаването на Бабиш може да промени настроенията на огромна част от чешкото общество. “Оправдателната присъда дава опция на Бабиш и неговия екип да стартират огромна акция и да се опитат да извърнат съотношението на силите, което до момента е неподходящо за експремиера ", споделя пред Дъждовни води Мартин Бухтик, шеф на изследователския център STEM. Вече е съвсем несъмнено, че Бабиш ще стигне до втория тур на изборите, споделя той. “Там той може да нападна съперниците си от позицията на оневинен от съда човек ”, споделя Бухтик. 

Бабиш може да завоюва първия тур и да загуби балотажа
Редакцията предлага
Според последното изследване, оповестено от STEM на 8 януари, Бабиш ще получи 27,9% на първия тур на изборите, следван от генерала Петър Павел с 26,7% и Дануше Нерудова с 24,4%. Също и съгласно редица други проучвания някогашният министър председател ще изгуби втория тур - и то с сред 10 и 20 % разлика. “Вероятността той да завоюва втория кръг е доста дребна ”, удостоверява и Бухтик.

Бабиш е недопустим за огромна част от проевропейските гласоподаватели в Чехия. Освен че разполага със съществено политическо и икономическо въздействие, той, което мнозина считат за спор на ползи. Милиардерът е подложен на критика също и поради популистките му и проунгарски позиции. 

Заради обещанието да увеличи пенсиите, той събира поддръжка на доста възрастни чехи. Пенсионерите са 25 % от всички гласоподаватели в страната. Тази поддръжка се оказа задоволителна, с цел да направи партията му първа политическа мощ, само че не и с цел да му подсигурява нужните най-малко 50% за победа на втория тур на президентските избори. 

Генерал и икономистка са главните му съперници

На 10 януари Бабиш посети. Движението АНО е част от групата на либералите в Европейския парламент, ръководена от партията на Макрон “Ренесанс ”. “Срещата с Еманюел Макрон демонстрира на обществеността, че той към момента има някакъв престиж ”, съобщи политическият анализатор Яна Кубачек пред чешката осведомителна организация CTK. От канцеларията на френския президент обаче подчертаха, че приемането на Бабиш в Париж не е поддръжка за предизборната му акция.

" Да върнем на Чехия реда и мира " - предизборното обръщение на военачалник Петър Павел

По отношение на престижа обаче Бабиш си има сериозен съперник. Генерал Петър Павел, който е оглавявал Военния комитет на НАТО, а преди този момент е бил шеф на щаба на чешката войска, има забележителна трийсетгодишна военна кариера. Награден е с Ордена на Френския почетен легион за евакуирането на френски елементи от войските на Организация на обединените нации, обсадени по време на хърватско-сръбската война през 1993 година. Военният опит на 61-годишния кандидат за президентския пост е застъпен и в предизборния му девиз: “Управление с опит и успокоение в сложни времена ”. Проблемите пред Павел обаче са участието му в Комунистическата партия преди 1989-а и присъединяване му в курс за образование на военни шпиони в края на 1980-те години.

Икономистката Дануше Нерудова печели утвърждение най-много измежду младите гласоподаватели в страната

Кандидатурата на някогашната ректорка Дануше Нерудова също е обещаваща. Особено младите чехи поддържат икономистката, която е единствено на 44 години. “Ключът към всички промени е промяната на образованието в Чехия ", споделя Нерудова. Мнозина от съперниците на Бабиш ще избират сред нея и Павел. 

Последните двама президенти подклаждаха антиевропейски настроения

Въпреки че чешкият президент има доста по-малко изпълнителна власт от министър-председателя, той въпреки всичко има огромно въздействие върху вътрешната и външната политика. Освен това неговите политики се отразяват и на настроенията в страната. 

През последните двайсет години Чехия е имала двама антиевропейски президенти - Вацлав Клаус и. Това е една от аргументите, заради които според наблюдаващи Чехия сега е една от най-евроскептичните страни в Европейски Съюз. Докато Павел и Нерудова се застъпват за твърдо проевропейски курс на Чехия, Андрей Бабиш постоянно се пробва да активизира необятно публикувания евроскептицизъм и обича да основава полемики, ориентирани против Европейския съюз. Това не му пречи да получава дотации от Брюксел - неговата група “Агроферт ” е един от най-големите бенефициенти на дотации от Европейски Съюз в страната. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР