Премиер в действие: Бойко Борисов се срещна с 18-годишният Петър

...
Премиер в действие: Бойко Борисов се срещна с 18-годишният Петър
Коментари Харесай

Под заплаха от протести властта форсира разговорите с хората с увреждания

Премиер в деяние: Бойко Борисов се срещна с 18-годишният Петър Мавродиев от Пловдив, чиито родители алегорично го оставиха на грижите на премиера за един ден, с цел да му покажат през какви компликации минават всекидневно. Борисов е поканил на неофициална среща и майките от палатковия лагер пред Народното събрание

© Министерски съвет Още по тематиката
Проектът за персоналната помощ на Манолова не получи поддръжка

Текстовете бяха разисквани на съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
19 юни 2018
Управляващите разискват два разновидността за подкрепяне на хората с увреждания

В взаимозависимост от определения модел ще са нужни сред 270 млн. и 450 млн. лева за идната година
14 юни 2018 Под опасността от нови разрастващи се митинги властта се разбърза с подготовката на нова нормативна рамка за хората с увреждания и опит за доближаване на позициите на другите организации и протестиращи. Така в понеделник стана ясно, че общественото министерство предлага нарастване на интеграционната добавка за хората с увреждания, майките от палатковите лагери не престават да упорстват за обособен закон за персоналната помощ, а национално показаните организации – за по-голяма промяна на системата.

Това, което сплотява всички недоволни обаче, е настояването ТЕЛК комисиите да се заменят с нов вид самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания, сходно на скандинавския модел, на чиято база по-късно да се взема решение кой от каква обществена, просветителна и/или финансова помощ има потребност.

Големият въпрос е дали властта би почнала сходна промяна, която изисква повече от няколко месеца време и обилни запаси, или както в други сходни обстановки ще се опита най-малко краткотрайно да потуши пожара с най-малко старания и повече PR акции.

Участниците в работната група към общественото ведомство за подготовка на план на закон за хората с увреждания, която заседаваше в понеделник, демонстрираха задоволеност от разговора там. Планираното за същия ден в столицата протестно шествие на хора с увреждания и техни близки под надпис " Системата ни убива " обаче ще се състои, като то ще стартира от Народното събрание и ще доближи до Министерския съвет.

Първоначалните оферти

Още преди няколко дни общественият министър Бисер Петков занесе в палатковия лагер на майките пред Народното събрание текстовете на проектозакон за хората с увреждания, готови от ведомството. Впоследствие стана ясно, че една от измененията е обвързвана с нарастване на интеграционните добавки, които ще варират съгласно степента на увреждането и ще се пресмятат на база линията на бедността (която се дефинира от държавното управление всяка година). Така от 11 лева на месец сега за хората с 3-та степен на неработоспособност (между 50 и 70% увреждания) тя ще стане 34 лева, като цената й ще се пресмята на база 10% от линията на бедността. За хората с най-тежки увреждания - над 90%, тази месечна помощ ще е 57% от линията на беднотия, която за 2019 година е избрана на 348 лева По предварителни калкулации за това ще са нужни в допълнение към 110 млн. лева на година.
Хората с над 90% увреждания са към 81 хиляди души, всички останали са към половин милион.

Спорните моменти

Според обществения министър Бисер Петков работата по плана на Закона за персоналната помощ " напредва с мудни стъпки в вярната посока ". До 6 август всички представители на работната група ще изразят документално мнение по направените корекции в проектозакона. След това общественото ведомство ще работи в бърз порядък по него.

Майките обаче не престават да упорстват, че персоналната помощ би трябвало да бъде в обособен закон, стана ясно на брифинга след съвещанието на работната група. " Видяхме в последния план нещата, които ние желаеме. Трябва да има специфична методика, всеки човек да се прави оценка самостоятелно. Не желаеме ТЕЛК да дефинира до каква степен човек е неспособен ", съобщи Мая Стоицева от протестиращите майки.

От Национално представителни организации за интеграция на хората с увреждания пък обясниха, че това, което за тях е незадоволително, са контролни механизми, които да подсигуряват, че записаните в плана нови ограничения ще бъдат изпълнени. Според тях също има потребност от смяна в метода на оценка на това кой от каква помощ се нуждае, тъй като сегашната е по-скоро проформа.

От думите на Петков стана ясно, че самостоятелната оценка ще се прави от структурите на Агенцията за обществено подкрепяне, като първоначално ще бъдат основани нови звена в организацията. На по-късен стадий тази оценка може да се прави от Агенцията за хората с увреждания. Не стана ясно обаче дали това значи по-малка роля на ТЕЛК комисиите.

Омбудсманът Мая Манолова пък настоя решенията, свързани с самостоятелната оценка на потребностите, да бъдат наложителни за всички институции, да не се дават пари на калпак, както до момента, както и да има смяна в метода, по който се дава помощ за медицински материали, с цел да няма злоупотреби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР