Преместването на столица от един град в друг на пръв

...
Преместването на столица от един град в друг на пръв
Коментари Харесай

Да преместиш столица

Преместването на столица от един град в различен на пръв взор наподобява доста комплицирана задача. Някои страни осъществиха този проект през последните десетилетия, а други интензивно работят по това, като строят нови столици безусловно от нулата. Такъв образец е казахстанската столица Нур Султан.

През отминаващата седмица и индонезийското държавно управление реши да реалокира столицата Джакарта на ново място в региона на Източен Калимантан на остров Борнео. Това би трябвало да се случи до 2024 година Новата столица ще се споделя Нусантара, което значи " външен остров ", който към момента не съществува.

Целта на индонезийските управляващи е да подкрепи развиването на въпросния район, а също по този начин с това решение управляващите желаят да се оправят с казуса с пренаселеността на Джакарта, който е и е измежду най-бързо п отъващите градове.

През 1991 година станахме очевидци ни на политическо пренасяне на столица. Цялата немска администрация се реалокира от Бон в Берлин.

Политическата самостоятелност на Ботсвана докара до пренасяне на столицата Мафекинг в Габороне.

Големият брой премествания на столици през последните десетилетия се дължи на устрема на страните да основат неутрални градове. Типичен образец за това е преместването на столицата на Съединени американски щати Вашингтон през 1790 година или столицата на Бразилия Бразилия през 60-те години на предишния век. Новата столица на Казахстан Нур-Султан (по-рано Астана) и мианмарският Найпиидо са по-нови прояви на феномена, който се следи при диктатурите. Там дребният публичен контрол и страхът от офанзиви, сътвориха подобаващата среда за пренасяне на столиците.

В Африка също се следят две премествания към особено построени столици – в Нигерия и Танзания.
`Да

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР