Преместването на метадоновата програма към Държавната психиатрична болница за лечение

...
Преместването на метадоновата програма към Държавната психиатрична болница за лечение
Коментари Харесай

МЗ: Метадоновите програми са намалили броя на хероинозависимите у нас близо 10 пъти

Преместването на метадоновата стратегия към Държавната психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА) в УМБАЛ „ Св. Анна “ – София е краткотрайна мярка до намирането на най-подходящото място за програмата, декларират от Здравното министерство.
С цел обезпечаване спокойствието на живеещите в региона, Министерството на здравеопазването е осигурило жива защита и 24-часово видеонаблюдение. По същата причина от през днешния ден, 1 октомври, се затваря входът на УМБАЛ „ Св. Анна “ откъм бл. 18 на жилищния квартал.
Освен това след извършени срещи с органите на реда, ведомството има уверенията на 7-мо РПУ, на чиято територия се намира лечебното заведение, че ще бъде осъществявано засилено наблюдаване на региона.
Министерството на здравеопазването обръща внимание, че на територията на София-град действат общо 10 метадонови стратегии, които работят от десетки години и не основават напрежение за обществото. Програмата на територията на Окръжна болница е с работно време до 14:00 часа, т.е. в светлата част на деня. Дневно през лечебното заведение минават не повече от двадесет пациенти.
Важно е да се знае, че пациентите, включени в метадоновата стратегия, са част от нея по лично предпочитание. Това са български жители, които, както всички останали, имат право на съответна здравна помощ. Това са хора със фамилии, деца и с непрекъсната работа. Всички те одобряват нужните им количества метадон на място и нищо не постанова оставането им в болничното заведение или в квартала.
Метадонът е лекарство, притъпяващо абстинентните синдроми при хора, употребявали хероин. Приема се през устата по скица, както всеки един медикамент. Разликата е, че при пациентите, решили сами да лекуват своята взаимозависимост посредством включване в метадоновата стратегия, нуждата от поддръжката на обществото е от извънредно значение както за тяхното лекуване, по този начин и за тяхната сполучлива обществена интеграция.
Данните на Министерството демонстрират, че за интервала от съществуването на метадоновите стратегии в България до в този момент, броят на хероинозависимите е намалял с близо 10 пъти.
БГНЕС напомня, че в последните дни недоволството на живущите в региона нараства. За казуса сигнализира основният проектант на „ Младост ” Стефан Стефанов в профила си в обществената мрежа:
„ В нашия квартал ни настаняват Център по наркомании - сред три детски градини, две учебни заведения и жилищните блокове. Той се нарежда в двора на УМБАЛ „ Св. Анна ” сред детските градини 117„ Надежда ”, 71„ Щастие ” и 11„ Мики Маус ”, и 118СУ „ Людмил Стоянов ” и Технологичното учебно заведение по електронни системи. Разстоянието сред Центъра по наркомании и входа на 11 ДГ „ Мики Маус ” е петдесетина метра! А даже всичко това не е най-страшното – всичко става безусловно на мрачно. Тайно, без публично разискване, до момента в който хората са били в отпуск ”, написа арх. Стефанов.
Той прави конкретизиране, че известието не би трябвало да се бърка по никакъв метод с предизборната акция и това, че е повдигнат за самостоятелен претендент за кмет на региона: „ Просто аз, както и стотиците разтревожени поданици, съм родител, татко и считам за възмутително, център по наркомании да бъде изтипосан посред жилищен квартал, на петдесетина метра от детска градина ”, изясни Стефан Стефанов. Той показва, че е съумял да изследва по какъв начин се е стигнало до тук, макар че „ институциите не желаят доста да приказват по тематиката ”.
Днес ще има и митинг от 18:30 часа. Хората ще се съберат сред бл. 18 и УМБАЛ „ Св. Анна ”, където се открива центърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР