Преместването на голяма част от центрофугите за обогатяване на уран

...
Преместването на голяма част от центрофугите за обогатяване на уран
Коментари Харесай

Иран мести машини за обогатяване на уран заради „терористични атаки“ срещу ядрени съоръжения

Преместването на огромна част от центрофугите за обогатяване на уран на по-безопасно място се прави поради   „ терористична офанзива “ против атомната електроцентрала в Карадж, сподели през днешния ден представителят на Иранската организация за атомна сила.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси сподели през вчерашния ден, че Иран е преместил  завод за произвеждане на части за центрофуги в под земята обект в Натанз. Цехът употребява мишини от към този момент затворено дружество в Карадж, намиращо се западно от Техеран. Според Иран през юни предходната година против този цех е бил осъществен “саботаж” от страна на Израел.

„ Поради терористичната интервенция против нуклеарния комплекс в Карадж, ние трябваше да засилим ограниченията за сигурност и да преместим огромна част от центрофугите на по-безопасно място “, сподели Бехруз Камалванди, представител на Иранската организация за атомна сила, представен от иранските медии. Той упрекна МААЕ, че не е обърнала внимание на  „ злонамерените интервенции “ на Израел против ирански нуклеарни уреди.

Рафаел Гроси сподели през вчерашния ден на конференция, че цехът е изместен в „ една от залите “ на подземния цех за обогатяване на уран в Натанз. Той не посочи какви са били аргументите за това пренасяне, само че съгласно дипломати  заводът се намира на три етажа подземен, евентуално с цел да бъде предпазен от въздушни удари.

През последната година Иран и Съединени американски щати се пробват в непреки диалози във Виена да възстановят нуклеарната договорка от 2015 година. През 2018 година някогашният американски президент Доналд Тръмп излезе от нея, а в отговор на това година по-късно Иран стартира да нарушава изискванията й.

Сделката от 2015 година предвиждаше, че Иран ще ограничи нуклеарната си стратегия, а в подмяна ще бъдат облекчени  икономическите наказания против него. Въпреки, че през март договарящите във Виена бяха покрай възобновяване на нуклеарния контракт, сега договарянията са в застой поради предявени в последния миг съветски претенции и въпроса дали Вашингтон ще унищожаване на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война от листата си с задгранични терористични организации.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР