Преместиха 120-годишен морски фар в Северозападна Дания, заради ерозия на

...
Преместиха 120-годишен морски фар в Северозападна Дания, заради ерозия на
Коментари Харесай

Преместиха морски фар на 70 км в сушата в Дания, вижте как

Преместиха 120-годишен морски фар в Северозападна Дания, поради ерозия на брега, оповестиха датските медии, които отразиха онлайн огромната интервенция. Акцията траяла малко под 10 часа.
Фарът Rubjerg Knude е 23 метра висок и е ситуиран на рид (60 м над морското равнище) на брега на Северно море. 
Когато за пръв път влиза в употреба през 1900 година, той е бил на към 200 метра(656 фута) от брега. Заради непрекъснатата ерозия на брега поради морската вода обаче преди акцията на 23 октомври той се намирал едвам на 6 метра от морето.
Фарът не се употребява от 1968 година и за малко е трансфорат в музей, който е посещававт от 250 000 туристи годишно. Учени го употребяват с години като нарицателно за последствията от битката на инфраструктура с водата и " плаващите пясъци ".

Министърът на околната среда Леа Вермелин назова белия квадратен фар " национално богатство ". Датското министерство на околната среда е похарчило 5 милиона крони (747 000 долара), с цел да избави постройката. С финансови средства се е присъединило и кметството на Хьоринг - близкият град.
За по-малко от 10 часа постройката беше качена на колела и придвижена по релси на 70 метра във вътрешността в сушата. В основата на близо 1000-тонната структура ще бъде излят бетон.

В региона е имало и друга сходна " избавителна акция ". През 2008 година е била демонтирана остаряла знакова за киноизкуството в страната черква, която е била ситуирана наоколо до фара. Романската Maarup Church е била издигната към 1250 година. Тя е фон за част отсцените в първия датски филм, който през 1987г. завоюва " Оскар " за най-хубав задграничен филм - " Babette`s Feast ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР