Премеждие в 12 стъпки. Това, казано накратко, е карантинирането на

...
Премеждие в 12 стъпки. Това, казано накратко, е карантинирането на
Коментари Харесай

Премеждие в 12 стъпки: как се карантинира училищен клас |

Премеждие в 12 стъпки. Това, казано в резюме, е карантинирането на всяка паралелка при болен от Коронавирус възпитаник в нея. Наложените на шефовете условия лишават часове за осъществяването им и в случай че те намираха смисъл във всички тях, надали биха се оплакали. Но не е по този начин. В разгара на следващата коронавирусна вълна у нас, от тях се изисква да се редят на опашки в душни и тесни пространства, с цел да вземат документ, който 21. век допуска да могат да получат по електронен път.

Честото редене на опашки в Столичната районна здравна ревизия в пандемията бе повода шефът на 51. Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " Асен Александров да се свърже с OFFNews, с цел да даде публичност на казуса с молба най-малко това да бъде спестено на учебната администрация.

Паралелка се карантинира при едно болно дете в нея. Процедурата е следната:

1. Обаждане от родителя на детето с позитивен тест на класния.

2. Изпращане на документа за позитивния резултат от теста.

3. Обаждане в Столичната РЗИ от учебното заведение.

4. Училището изпраща на СРЗИ информация за всички персонални лекари и родители с телефоните и адресите им.

5. Училището изпраща писмо до съучениците на детето в съответния клас.

6. Училището изпраща писмо до родителите на учениците в този клас.

7. Училището изпраща писмо до всички родители в учебното заведение.

8. Училището изпраща писмо до всички учители в учебното заведение.

9. Училището приготвя и изпраща отчет до Регионалното ръководство на образованието и МОН (около 3 стр. обикновено).

10. Директорът издава заповед за образуване на образование в електронна среда от разстояние.

11. От учебното заведение регистрират случая в специализираната електронна платформа на МОН за карантинираните.

12. Представител на учебното заведение отива до РЗИ и взимане на заповедите за карантиниране.

И до момента в който шефът Александров недоумява за какво е нужна точка 7, т.е. за какво всички родители на възпитаници в учебното заведение би трябвало да знаят за всеки случай, точка 12 докарва него до възмущение, а заместника му, който е претрупан с честите " разходки " до ул. " Враня " 20, до лимита на силите.

" Това се случва за всеки клас. Всеки ден на опашка там чакат по 20-30 души, с цел да карантинират паралелки. Служителите са доста общителни, само че подвигат плещи: " Така ни е подредено ", споделят " - споделя Александров и прибавя, че на заместника му отиват два часа, единствено с цел да прибере заветния документ от СРЗИ, а теоретично би могъл да го получи сканиран по електронен път.

Обърнахме се към Столичната РЗИ с молба за обяснение, откъдето ни отговориха, че уведомленията за карантинирани възпитаници ще се подават по електронен път. Решението е взето тази заран и ще бъде оповестено на уеб страницата на Столична РЗИ. С мярката ще се избегне скупчването на повече хора пред инспекцията.

По мотив възраженията, че процедурата от 12 стъпки лишава прекалено много време и натоварва учебните управления (директори), от СРЗИ разясниха, че те разполагат с електронна база данни и процесът не би трябвало да лишава прекалено много време. Аргументът в интерес на даването на документи на книжен притежател те обясниха с обстоятелството, че законодателството не разрешава персонални данни да се разгласяват в платформа, която може да бъде предмет на хакерска офанзива.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР