Премахването на трите „златни години“ повишава средно със 122 лв.

...
Премахването на трите „златни години“ повишава средно със 122 лв.
Коментари Харесай

С колко се увеличи пенсията на пловдивчани без „трите златни...

Премахването на трите „ златни години “ покачва приблизително със 122 лева парите на пловдивчани, които са с пенсия за застрахователен стаж и възраст - най-масовата пенсия. Това стана ясно откакто на новите пенсионери беше дадена опция до края на 2021 година да избират по какъв начин да се пресмята самостоятелният им коефициент – с трите „ златни години “ отпреди 1997 година или по нова формула - единствено с осигурителния приход след 2000 година Възможността беше дадена с промени в Кодекса за обществено обезпечаване през 2019 година откакто 3 месеца след влизане в действие на новата формула прогнозите на Национален осигурителен институт демонстрираха, че 31 на 100 от новите пенсионери ще бъдат ощетени от методологията.

Първите, трудили се при трета категория труд от област Пловдив, които имаха право на избор и са решили да не употребяват годините преди 1997 година, взимат приблизително по 564, 72 лева месечно. Докато тези, които са излезли в заслужена отмора с „ трите златни години “ получават по 442,06 лева месечно, което е с 122 лева по-малко.

Освен пенсионерите по стаж и възраст по данни на Национален осигурителен институт при 2159 пловдивчани с увреждания, които са навършили години за пенсиониране, по-високи са били парите, изчислени с прихода след 2000 година Докато при други 613 остарялата методика е била по-благоприятна.

Учителите също печелят при отвод да се пенсионират по остарелия ред с 3-те “златни години” стаж отпреди 1997 година При всеки трети пенсиониран възпитател новата формула му е осигурила по-висока пенсия.

До момента данните демонстрират, че потреблението на прихода след 2000 година при излизане в заслужена отмора е навредило на тези, които са работили като миньорите, както и в тежката индустрия или са се осигурявали на доста високи приходи по времето на Жан Виденов.

От 1 януари парите за старини към този момент се пресмятат единствено по новата формула - с осигурителния приход след 2000 година Според новите правила самостоятелният коефициент към този момент ще се пресмята от осигурителния приход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1999 година до датата на разпределяне на пенсията. Периодът обаче не може да е по-малък от 36 месеца.

Това значи, че в случай че той не се доближи, ще се наложи да се вземе поради и последният преди 2000 година При липса на приход след 31.12.1999 година самостоятелният коефициент се пресмята от последния му застрахователен приход за 36 месеца до тази дата или от наличния му, когато приходът е за по-малък интервал.

През тази година дамите ще се пенсионират на 61 година и 10 месеца с трудов стаж от 36 година и 2 месеца. Мъжете пък би трябвало да имат навършени 64 година и 5 месеца, а нужният трудов стаж е 39 години и 2 месеца.
Свързани вести Край на "златните години " за пенсия, пресмятат стажа по нова формула. Кой печели и кой губи
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР