Премахването на регулираните цени на тока за битовите потребители до

...
Премахването на регулираните цени на тока за битовите потребители до
Коментари Харесай

КНСБ: Свободният пазар на тока мачка потребителите

Премахването на контролираните цени на тока за битовите консуматори до 31 декември 2025 година или по-рано е извънредно отрицателно и ще сътвори тежки обществени проблеми поради сложната акомодация на популацията към тях.

За това предизвестява КНСБ в свое мнение за плана на промени на Закона за енергетиката,
изпратено до президента и до премиера.
Краят на ниските цени на тока за бита може да настъпи и по-рано – още от 1 януари 2024 година,

когато се планува цялостна либерализация на пазара на едро и унищожаване на публичния снабдител НЕК.
Неговата роля се трансферира към крайните доставчици и търговци,
само че без ресурсната обезпеченост с контракти и обезпечени от енергийния регулатор цени от избрани производители за контролирания пазар.

Крайните доставчици мъчно ще обезпечат нужните количества ток – за покриване на потреблението на битовите клиенти, предизвести и КЕВР.

За да се подсигуряват налични цени за семействата, КНСБ предлага датата на отпадане на публичния снабдител да не бъде от началото на идната година,
а да съвпадне с ценовия интервал, новата регулаторна година – 1 юли 2024 година
Битовите консуматори към този момент ще подписват контракт с краен доставчик или с търговец за доставка на електрическа сила.

Но услугата вместо от публичен интерес каквато е при съществуването на публичен снабдител и контролиран пазар, ще стане универсална услуга.

Затова наложително би трябвало да се плануват ограничения за осведомителна акция и за увеличение ресурса на КЕВР за по-голям надзор.

Синдикатът упорства да се включи наложително условие за даване на информация за планирани цени на обособените групи производители в енергийния микс на съответния снабдител.

Трябва да се усилят и отговорностите на доставчиците на универсалната услуга.

С измененията в Закона за енергетиката се вкарва изискване за обезщетения и доставка на електрическата сила по контролирани цени под себестойност, само че при избрани условия,
свързани с европейски начинания.
Синдикатът предлага за обезщетения на всички клиенти да се ползват отстъпки от сметката съгласно прихода им за главно жилище единствено за несъмнено съответно количество сила в отоплителен или охладителен сезон и друго количество в временен сезон.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР