Премахването на нощната тарифа за електричество на домакинствата е опит

...
Премахването на нощната тарифа за електричество на домакинствата е опит
Коментари Харесай

Александър Николов: Премахването на нощната тарифа за ток е квазиданък 

Премахването на нощната цена за електричество на семействата е опит да се обложат потребителите и всъщност съставлява " квазиданък ". Това съобщи през днешния ден пред Българска национална телевизия някогашният постоянен министър на енергетиката Александър Николов. В последните месеци той се трансформира в един от гласовитите и аргументирани критици на служебните министри, изключително на Росен Христов - в енергетиката. 

Думите на Николов са в отговор на желанието на кабинета " Донев " да отстрани цената. Днес Николов сподели данни, съгласно които битовите консуматори употребяват едвам 15% от общото произвеждане на електрическа енергия у нас. Той съобщи и че изказванието, че битовите консуматори ще излязат на свободния пазар още през 2023 година е " нечиста сделка ". По думите му, това е развой, който ще стартира през 2023 година, само че ще продължи най-малко няколко години.

Очаквано - някогашният министър разяснява и последната настояща тематика в бранша, а точно за решението на Министерски съвет да направи промени в разпоредбите за избор на нов снабдител на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". Цялата история може да наблюдавате тук: 

Според Николов дейностите на служебния кабинет слагат под въпрос действието на централата, тъй като " в света сега има 2 компании, които могат да го доставят - едната е съветска, другата е американска. "

" До 2024 година централата ще действа напълно с съветско нуклеарно гориво. Въпросът е - до тогава дали централата ще е напълно подвластна от съветското гориво ", съобщи той. 

Той подчертава, че през последните 3 години напъните са били ориентирани към това АЕЦ " Козлодуй " до 2024 година да е 50% диверсифицирана от съветско нуклеарното гориво. А в този момент служебният кабинет си разрешава да слага под риск сходно нещо, съобщи някогашният енергиен министър.
Компенсациите да продължат
Междувременно служебният министър на стопанската система Никола Стоянов разгласи пред бТВ, че ще предложи на Народното събрание помощта за бизнеса поради сметките за ток да продължи и през цялата 2023 година. Припомняме, че концепцията е остаряла, само че до момента се смяташе, че обезщетенията би трябвало да продължат едвам доникъде на идната година. В момента бизнесът на процедура заплаща за електричество сметки до 250 лева за мегаватчас, всичко нагоре се субсидира от страната. 

Интересното е, че Стоянов въпреки всичко счита, че отстъпката от 25 стотинки на литър гориво за частните консуматори би трябвало да отпадне. Причината - цените на горивата към този момент били паднали задоволително.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР