Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската

...
Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската
Коментари Харесай

Шефът на ЕСО: Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на ЕК

Премахването на НЕК като публичен снабдител е условие на Европейската комисия. Това съобщи пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.

Той разяснява наложеното от президента несъгласие върху Закона за енергетиката, който включва заличаването на НЕК като търговец.

" Премахването на НЕК като публичен снабдител е едно от условията на Европейска комисия в промяната, обвързвана с либерализацията на пазара на едро. Какво съставлява тази промяна - всички производители на електрическа сила би трябвало да бъдат сложени при едни и същи пазарни условия. Т. е. не би трябвало да има установяване на квоти от КЕВР, които да слагат избрани производители в по-преференциални условия пред други, не би трябвало да има наложително изкупуване и така нататък Всички тези промени са свързани с осъществяването на един правилник на Европейска комисия още от 2018 година ", изясни Цачев.

Той съобщи, че Мариците не са застрашени, тъй като производството им не е лимитирано, стига да имат задоволително добра пазарна цена. Според Ангелин Цачев на този стадий страната ни има задоволително електрическа сила за потребностите на българските консуматори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР