Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската

...
Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската
Коментари Харесай

Шефът на ЕСО: Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на ЕК

Премахването на НЕК като публичен снабдител е условие на Европейската комисия. Това съобщи в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев.

Той разяснява наложеното от президента несъгласие върху Закона за енергетиката, който включва заличаването на НЕК като търговец.

" Премахването на НЕК като публичен снабдител е едно от условията на Европейска комисия в промяната, обвързвана с либерализацията на пазара на едро. Какво съставлява тази промяна - всички производители на електрическа сила би трябвало да бъдат сложени при едни и същи пазарни условия. Т. е. не би трябвало да има установяване на квоти от КЕВР, които да слагат избрани производители в по-преференциални условия пред други, не би трябвало да има наложително изкупуване и така нататък Всички тези промени са свързани с осъществяването на един правилник на Европейска комисия още от 2018 година ", изясни Цачев.

Той съобщи, че Мариците не са застрашени, тъй като производството им не е лимитирано, стига да имат задоволително добра пазарна цена.

Според Ангелин Цачев на този стадий страната ни има задоволително електрическа сила за потребностите на българските консуматори.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР