Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу

...
Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу
Коментари Харесай

Радев: Промените в Конституцията са неграмотни, посягането на 3 март е покушение срещу историята!

" Премахването на 3 март като народен празник е нападение против историята ".

Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев във връзка препоръчаните от ПП-ДБ промени в Конституцията.

 

" Когато нямаш работещи решения за сегашното и за бъдещето - започваш война с предишното. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е нападение против историята, против идеалите на българските възрожденци и против паметта на хилядите починали за нашата независимост наши и непознати войни. Аз съм изрично против такива опити ", уточни той.

Според него референдум по тематиката ще раздели още повече обществото ни.

" Всички знаем, 24 май е прелестен празник, той е най-съкровен за всички нас, само че това, което ни оферират, е неприемливо разделяне и неуместна обстановка – да избираме „ за “ и „ срещу “ нашия език и книжовност и нашата независимост и държавност – няма решение на такава алтернатива ", разяснява Румен Радев.

Това е първият коментар, който прави Радев, откакто " Продължаваме промяната-Демократична България " показаха плана. Според плана президентът няма да има думата при назначението на тримата огромни - шефовете на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и основния прокурор. Освен това му се лишава правото да назначава длъжностен кабинет.

 

  " Проектът за промени в Конституцията е юридически необразован и политически циничен. След едно доста дълго приготовление на публиката за идни чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна промяна – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече правдивост и отчетност, към по-малко политизация в правосъдната система. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделяне и офанзива против президентската институция и локалната власт. "

 

" Това се вижда както от конституционалистите, по този начин и от жителите ", добави президентът. 

 

Той направи изказването след присъединяване си във форума „ Автомобилната промишленост среща властта “, който се организира в столицата

 

Попитан дали в служебните кабинети и тяхното унищожаване ли вижда офанзивата против президентската власт, Радев отговори:

" Колкото по-ниска е легитимността на едно ръководство, толкоз повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови ограничения. "

 

Според него последното постоянно държавно управление е демонстрирало управническа отпадналост и разпад заради неопределими вътрешно-политически несъгласия. 

 

“Докато управлявахме, ние демонстрирахме увереност и работа за хората. Служебният кабинет реши всички въпроси с високите цени на горивата, написа всички закони по проекта за възстановаване, докара даже “Лукойл ” да се записва в България. Сега още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50 лева, само че като виждам, отново ще се върнем там ”, добави Радев.

 

" Що се отнася до служебните държавни управления – очевидно ръководещите виждат в тях някаква опасност. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт. Това няма по какъв начин да стане. Тя не е и от дългия живот на последното служебно държавно управление, тъй като те имаха опция във всеки един миг да го прекратят. Имаха опция въобще да не се стига до служебно държавно управление. Явно опасността е в осъзнаването на контраста, изключително сред последното служебно държавно управление и последните постоянни държавни управления. Докато постоянните държавни управления създаваха рецесии, служебното ги решаваше. Докато постоянните държавни управления, изключително последното, демонстрираха управническа отпадналост и разпад заради непреодолими вътрешнополитически несъгласия, служебното държавно управление показва консолидация и увереност, както и работа в името на хората. Докато стояха с съветски медиатори за по-скъп газ, неспособност да завършат интерконектора с Гърция и високите, смазващи цени на горивата, служебното държавно управление реши всички тези въпроси доста бързо “, сподели още президентът.

 

Той счита, че всяка смяна в законите, която се прави поради някаква персона, е неверен метод и той се връща с противоположен знак към тези, които го вършат. 

 

„ Всяка смяна в законите, която се прави за персона, за мен е неверен метод и той се връща с противоположен знак към тези, които го вършат. За момента аз не намирам друго пояснение. Може би ръководещите се подразниха от едно социологическо проучване от „ Галъп интернешънъл “, което излезе последните дни, което доста бързо изчезна от обществения ефир. Въпреки ръководството в най-тежките рецесии, за 10 месеца, служебното държавно управление излезе с доста висок рейтинг - доста по-висок от този на настоящето постоянно държавно управление, което е при започване на мандата си “, уточни още Румен Радев.

 

На въпрос дали ще се влошат още връзките сред институциите и държавното управление, поради този план, той иронично попита: “Колко повече от това да се влошат? "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР