Премахване на всички гишета в администрацията е сред заложените законодателни

...
Премахване на всички гишета в администрацията е сред заложените законодателни
Коментари Харесай

Мая Манолова: Премахваме всички гишета в администрацията

Премахване на всички гишета в администрацията е измежду заложените законодателни промени на „ Изправи се.БГ “. Електронизацията на администрацията би понижила опциите за корупция. Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова по време на онлайн среща с Българската стартъп асоциация BESCO.

Относно данъчното законодателство „ Изправи се.БГ “ упорства да отпадне 10 % налог върху приходите до 650 лева, добави тя.

Манолова акцентира, че в идващия парламент „ Изправи се.БГ “ ще предприеме незабавни дейности за закриване на държавни сдружения, в които се изливат средства, като държавния ВиК-холдинг, „ Автомагистрали “, ДКК, „ Монтажи “, Държавното дружество за ръководство на язовирите. Над 6 милиарда лева обществени пари са излети в тези предприятия, съобщи тя.

Между 8 и 10 милиарда лева потъват поради корупция. Във връзка с това е наложителна електронната съгласуваност на ведомствата, добави Манолова. Въвеждането на електронното ръководство по модела на Естония е наложително, добави икономистът Бисер Манолов.

За събираемостта на налозите и прекъсването на корупцията е основно да се опростят изискванията в публичните поръчки – цена, периоди, доказателства, че компанията може да извърши поръчката. В Столична община и кламер не може да се купи и достави, в случай че ангажимента не е с верните лица, добави Манолова.

Тя съобщи, че е нужна гласност и инспекция на ръководството на пенсионните сдружения.

Манолова е безапелационна, че би трябвало да се усилят разноските за обучение и да доближат 4,5 % от Брутният вътрешен продукт.

Важно е по какъв начин ще се употребяват средствата по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ в размер на 1,2 милиарда лева Около 100 млн. лева би коствало детските градини и яслите да бъдат безвъзмездни. Следва да се разиска дали схемата „ парите следват ученика “ да бъде непокътната в междинното обучение, защото тя не оказва помощ за качеството на образованието. Ключов е равният достъп до обучение в цифрова среда – не е обикновено при онлайн образование да няма безвъзмезден интернет и устройства за учениците, съобщи ръководителят на „ Изправи се.БГ “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР