Премахване на постройки към център за временно пребиваване на кучета

...
Премахване на постройки към център за временно пребиваване на кучета
Коментари Харесай

Премахване на постройки за временно пребиваване на кучета предизвика протест в Логодаж

Премахване на постройки към център за краткотрайно престояване на кучета провокира митинг в благоевградското село Логодаж. Доброволци, които подкрепят развъждането на кучетата в Центъра за краткотрайно престояване на потърпевши животни „ Оскар и Лора 2019 “, се събраха през днешния ден пред мястото, с цел да изразят несъгласието си със заповедта на кмета на община Благоевград Илко Стоянов за унищожаване на постройките. 

По думите на Бойко Гренкце, който управлява едноименната фондация, центърът е построен със средства на донори, а кучетата, които са там, се отглеждат в заградено пространство край селото до осиновяването им от български или задгранични жители и организации. 

„ Тук сме чисто морално да подкрепим идеята на Бойко, всички знаем, че повече от 20 години той обгрижва животни на територията на Благоевград “, сподели пред БТА Елена Попова, която е измежду доброволците, полагащи грижи за животните. Попова уточни, че на територията на центъра има 26 кучета, от които 23 са чипирани, кастрирани и регистрирани в общината. 

На конференция кметът на Благоевград Илко Стоянов разяснява днешния митинг, като уточни, че обектът, в който се отглеждат кучетата, е противозаконен, няма и подадени документи или заявки, с които същият да бъде регистриран като подслон за животни. Попълнените документи по отношение на отглежданите там кучета не са въведени правилно във ветеринарномедицинската система, част от кучетата, които са декларирани от Бойко Гренцке за регистрация, се водят на други лица от разнообразни градове в България, измежду които от София и Кърджали, има данни за 8 кучета без чип, сподели още Илко Стоянов. 

По думите на кмета на Благоевград центърът съставлява „ хранилище за разпространяване на кучета в целия град “. Той напомни акция на общината със чиновници на Първо районно ръководство – Благоевград, при която бяха открити две кучета без ушни марки, планувани да бъдат пуснати при остарелия гробищен парк на града. Още тогава са стартирани процедури за определяне на законността на обекта край Логодаж, при което е открито, че построените постройки и ограда върху частния парцел са противозаконни. 

Илко Стоянов сподели още, че следва да подаде сигнал до прокуратурата по отношение на изискванията, при които се отглеждат животните в центъра. Той добави, че след редица сигнали за ухапани поданици на Благоевград, както и за отровени животни, е провел срещи с природолюбители и с потърпевши хора. 

„ Призовавам тези хора да вложат силата и напъните да изградят нещо законно и да дават отговор за него. Разликата ще е в това, че в случай че го създадат законно, ще носят отговорност. Тогава всяко куче би трябвало да се записва, като влиза, а в този момент не знам какво влиза, какво излиза и при какви условия живее “, сподели още кметът на Благоевград. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР