Преля река Русенски Лом, наводни мазета и приземни етажи. Случва

...
Преля река Русенски Лом, наводни мазета и приземни етажи. Случва
Коментари Харесай

Паника: Река Русенски Лом прелива: Какви са пораженията?

Преля река Русенски Лом, наводни изби и приземни етажи. Случва се за повторно единствено за последния месец. Каква е ситуацията там, какви са вредите, има ли риск от още по-големи бели поради водата?
Хората, които живеят около реката са в суматоха. Още в понеделник, когато се чака стопляне на времето, има терзания за потопи и наводнения.
Местният гражданин Слави Кунчев сподели, че за 16-ти път парцелът му е наводнен. „ Всеки път, когато стане би трябвало да се отводни къщата, от двора да се извадят 1000 кубика вода. Реколта и всичко отива по дяволите”, описа индивидът.
Кметът на селото Йорданка Чурова има подписите на 400 души, които желаят казусът да се реши. „ Не е единствено повода в непочистеното корито. Дигите също имат потребност от ремонт, на доста места са пропукани и бързо се късат. Основно затлаченото дъно на реката. Години наред тази река е затлачена, денивелацията е доста дребна. Само 2 сантиметра на 100 метра”, сподели кметицата.
Според локалните главният проблем е необразовано ръководство на водните запаси и липса на отговорност. Над 600 декара земя е наводнена.
„ Според мен има късмет да бъде решен казусът. Досега постоянно сме търсили повода в изпускането на язовирите, само че както се оказа напоследък и след сигнали на поданици на селото, само че и на водните басейни, които са надолу по течението на реката. В съседство с общ. Русе има рибарници, които черпят вода от реката”, описа кметицата.
„ Имало е прокопан канал, само че доколкото ми алармираха хората, той не е почистван, и с цел да си зареждат рибарниците с вода те са натрупали скална маса, която да повдигне равнището на реката”, сподели тя.
В заплаха, въпреки и непряка, е освен село Красен, само че и село Щръклево. Две села тук са в заплаха да останат без вода.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР