Прекратяват се три концесионни договора за добив на подземни богатства,

...
Прекратяват се три концесионни договора за добив на подземни богатства,
Коментари Харесай

Прекратиха 3 концесии за добив на подземни богатства

Прекратяват се три концесионни контракта за рандеман на подземни благосъстояния, заяви държавната пресслужба след днешното съвещание на Министерския съвет.

Концесионният контракт за рандеман на строителни материали - андезитобазалти, от находище „ Бозалъка “ ще бъде преустановен едностранно от страната заради несъблюдение на съществени договорни отговорности от страна на концесионера. Концесионерът на находището - хасковското сдружение „ Финтекс “ ООД, не е превел нужните концесионни заплащания, не е дал банкова гаранция, обезпечаваща осъществяването на паричните отговорности и отговорностите, свързани с запазване на околната среда. Не са показани и годишни работни планове, както и доклади за добитите количества строителни материали. Находище „ Бозалъка “ се намира на територията на община Момчилград, област Кърджали. През май 2008 година за него е подписан концесионен контракт с 25-годишен период с „ Финтекс “ ООД.

Концесионният контракт за рандеман на неметални потребни изкопаеми - флуоритова суровина, от находище „ Лукина котловина “ ще бъде преустановен по взаимно единодушие на страните, откакто държавното управление утвърди настояването на концесионера. Находище „ Лукина котловина “ се намира на територията на община Чипровци, област Монтана. През юли 2005 година за него е подписан концесионен контракт с „ Н и Н Трейдинг “ ООД, гр. Карара, Италия. С в допълнение съглашение от февруари 2011 година правата и отговорностите по концесията са трансферирани напълно на „ България флуорит “ ЕООД, гр. София. В настояването си за преустановяване на контракта концесионерът показва, че не прави индустриална активност от 28 януари 2016 година

Също по взаимно единодушие и като се утвърждава настояването на концесионера ще бъде преустановен концесионният контракт за рандеман на строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „ Картал тепе “. Находището се намира на територията на община Лесичово, област Пазарджик. Концесионният контракт за него е подписан през септември 2003 година с пазарджишкото сдружение „ Врис “ ЕООД. В настояването си за преустановяване на контракта сдружението показва, че не реализира добивна активност от находището заради липса на софтуерна опция за изземване на подземното благосъстояние.

„ Родопи Еко Проджектс “ ЕООД, Златоград, е новият концесионер на сектор „ Мързян-север “ на находище „ Мързян “, оповестиха още от държавния пресцентър. Дружеството е също по този начин новият концесионер на находище „ Шумачевски дол-Андроу “, както и на сектор „ Южна Петровица “ на находище „ Гюдюрска “.

И в трите залежи се добиват оловно-цинкови руди. Участък „ Мързян-север “ на находище „ Мързян “, както и находището „ Шумачевски дол-Андроу “, се намират на територията на община Златоград, област Смолян. Концесиите за тях са предоставени през 2004 година за период от по 35 години на „ Горубсо-Златоград “ АД. Участък „ Южна Петровица “ на находище „ Гюдюрска “ също е ситуирано на територията на община Златоград. Концесията за него е предоставена през 2004 година за 12 години на „ Горубсо-Златоград “ АД, а през 2014 година срокът на предоставената концесия е удължен с още 15 години.

С днешните решения на Министерски съвет правата и отговорностите по трите концесии се трансферират напълно на „ Родопи Еко Проджектс ” ЕООД. Условията по концесионните контракти остават без смяна.

С по 15 години се удължават концесионните контракти за находищата „ Долни Дъбник “ и „ Горни Дъбник “, реши още кабинетът на днешното си съвещание. Така бе одобри желаната смяна от концесионера - „ Проучване и рандеман на петрол и газ “ АД. От сдружението стимулират настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находищата, които биха останали неиззети.

Концесионните контракти за двете залежи са подписани през 2003 година за период от по 17 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР