Прекратяването на транзита на газ през територията на Украйна окончателно

...
Прекратяването на транзита на газ през територията на Украйна окончателно
Коментари Харесай

Без руски газ Евросъюзът ще бъде разкъсан отвътре

Прекратяването на преноса на газ през територията на Украйна дефинитивно ще формализира руско-европейския газов бракоразвод. Настоящото петгодишно директно съглашение, подписано през 2019 година вследствие на уреждането на дълговия спор сред “Газпром ” и “Нафтогаз ”, ще изтече след 2024 година Властите в Киев към този момент обявиха, че нямат желание да не престават съглашението. Така единственият маршрут, по който съветският тръбопроводен газ течеше към страните от Централна Европа, ще бъде пресечен.

В същото време Украйна е подготвена сама да продължи преноса - въпреки и без съглашение - до 2027 година - срокът, който Европейският съюз непринудено се съгласи да съблюдава, като се откаже изцяло от съветския газ. Киев, въпреки и през зъби и с надълбоко омерзение - само че непроменяемо за пари - е подготвен да продължи преноса. Единственото изискване е Европейски Съюз или обособени страни от съюза да договарят и подписват съглашения с Русия, Киев не желае да взе участие в нови съглашения.

Но нито Украйна, нито Европейски Съюз вземат дефинитивни решения по този случай. Транзитът на газ през територията на Украйна може да бъде изцяло спрян когато и да е, когато Вашингтон пожелае. И защото Съединени американски щати имат куп аргументи да упорстват за прекъсване на преноса, последният евентуално е жертван. Всичко, което ще остане от украинската газотранспортна система, е система от подземни газови складове, които ще бъдат употребявани от Европейския съюз за преразпределение на оскъдните запаси сред обособените страни.

Обемите на преноса на газ през Украйна са спаднали фрапантно от тогавашните си пикови стойности от 120-130 милиарда кубически метра годишно (от средата на 90-те до края на 2000-те). През 2023 година “Газпром ” изпомпва мизерните 14,5 милиарда кубически метра през украинската газотранспортна система. Същото количество отима в Европа през " Турски поток ". Въпреки това, тези размери са сериозно значими за редица централноевропейски страни, които не могат да развиват планове за ВПГ заради неналичието на достъп до морето. Тези страни включват Австрия, Чехия, Словакия и Унгария. Сега те получават съветски газ непосредствено през южния клон на украинската газотранспортна система.

Ако се спре преноса, тези страни ще изпаднат в тройна взаимозависимост. Първо, от снабдители на полутечен природен газ, най-вече от Съединени американски щати, за чийто газ те ще бъдат принудени да се конкурират освен с азиатските пазари, само че и със своите съседи от Европейски Съюз. Второ, от възходящите цени на ВПГ, танкерите, с които в този момент се движат основно по най-дългия маршрут, през нос Добра вяра, което усилва времето за доставка и разноските за транспорт. Трето, зависимостта на страните от Централна Европа от прилежащите страни, които имат изход на море и разполагат с нужната инфраструктура за приемане на ВПГ, нараства. Те включват най-вече Германия, Италия, Полша и Испания. Последната обаче има като цяло затворена система за газоснабдяване и не може да доставя обилни количества газ на континента.

Конкуренцията за газ към този момент е нездравословна за Европейски Съюз. Например Берлин и Рим на национално равнище, без координиране с Европейската комисия, вкараха такса за пренос на енергийни запаси през тяхна територия, която ще способства за крайната цена на газа за Австрия. Малките страни от Европейски Съюз не са в положение да оспорят сходни дейности - Германия и Франция ръководят европейската администрация. Ето за какво тези най-малки страни незабавно стават подчинени, оказвайки се в нещо като газова матрьошка, покрита с най-голямата и най-тежка кукла в цветовете на американското знаме.

Продължителната криза в стопанската система на Европейски Съюз, значителен фактор за която остава нарасналата цена на силата, с течение на времето ще докара до увеличение на икономическия нарцисизъм на тези страни от Европейски Съюз, които заради своето географско местонахождение и административни запаси ще могат да лишава оскъдните запаси от по-слабите съседи. Хранителната верига в границите на западния блок към този момент се завърши. Това се схваща добре в страни като Унгария и Словакия, водени от Орбан и Фицо. Това се схваща добре и в Австрия и Чехия, където обаче промяна на елитите към момента не е настъпила.

Газовият апетит ще форсира деградацията на техните стопански системи и вследствие на това повишаването на общественото напрежение, което от своя страна ще докара до политическа рецесия. Съществената общественост на тази рецесия от своя страна ще изиграе в интерес на доближаването на тези страни и може би за възраждането на Австро-Унгария 2.0. в новите, постевропейски действителности.

Със прекъсването на украинския пренос " Газпром " дефинитивно ще загуби това, което в миналото беше главният му пазар на газ. Но Русия е в положение да разнообрази доставките посредством флота от танкери за ВПГ и построяването на газопроводи, водещи до азиатските пазари. Съединените щати най-сетне ще изместят Русия от газовия пазар на Европейски Съюз, която преди този момент усили каузи си в него до 40% - което е преференциално за Вашингтон във всеки смисъл на думата. Западните страни, в изискванията на дефицит на запаси, към този момент започнаха угощение на канибали със Съединените щати отпред на масата.

Украйна ще загуби останалите 1-1,5 милиарда $, които към момента получава като директни такси. Но в сегашните условия настояването на Запада за десетки милиарди за лична прехрана или десетки милиарди плюс един към този момент не е значимо. Украинската стопанска система като индивид, кадърен да поддържа жизнеспособността на страната, към този момент не съществува. Но Европа, изцяло откъсната от съветските енергийни запаси и получаваща ги единствено с награда от Турция или Индия, ще загуби повече от останалите.

Прерязването на енергийната пъпна шнур, свързваща Русия и Европа, ще изиграе в интерес на реализирането на сюжетите за разпадането на Европейския съюз. Нарастващият стопански нарцисизъм на по-силните страни от Европейски Съюз ще провокира спешни феномени в дребните страни, където рано или късно ще настъпи цялостно пренастройване на елитите. Европейски Съюз като място за свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали ще престане да бъде такова.

Аквариумът на Европейски Съюз, затворен от Русия, ще стартира да демонстрира пукнатини. Ще стане явно, че зелената сила не е панацея и няма да реши систематичните проблеми на енергийния дефицит в Европа. Следващите думи за излизане ще бъдат континенталните страни от Европейски Съюз, които са заложници на съседи с изход на море. Изненадващо ще зародят центробежни сили в самия център на Европейския съюз, който ще бъде в края на хранителната верига на груповия Запад. Европейски Съюз безусловно ще бъде раздран от вътрешната страна. А газовият въпрос ще изиграе една от определящите функции за разпадането на Европейски Съюз.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед19043Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед25892Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед34483Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед19808Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед12118Д-р Румен Петков: Китайско-африканските връзки като сполучлив образец: Търговия, бизнес, рационализация и развитиеАлтернативен Поглед163979Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127798Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95153Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурна  Мария Захарова, топли думи, българския народ, Трети март Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР