Прекратяването на огъня в Судан позволи извеждането на още хора

...
Прекратяването на огъня в Судан позволи извеждането на още хора
Коментари Харесай

Крехко примирие? Евакуираха над 1000 граждани на ЕС от Судан

Прекратяването на огъня в Судан разреши извеждането на още хора от страната. Сред тях - 21 българи, които са били евакуирани благодарение на други страни. От Судан към този момент са евакуирани над 1000 жители на Европейския съюз, съгласно европейски формален представител. Преди спора броят им там е бил към 1500 души.

Кадри на саудитски дами военнослужещи, носещи евакуирани от Судан бебета и дребни деца, трогнаха света. Те дойдоха в Джеда с транспортен съд, дружно с още над 1600 души от повече от 50 националности, бягащи от спора в африканската страна.

Според саудитското министерство на външните работи става дума за най-мащабната интервенция на кралството, като досега общо 2148 души са евакуирани от Судан в Саудитска Арабия, от които към две хиляди са чужденци. Някои са принудени да се избавят за повторно.



" Напуснахме Сирия поради войната и се оказахме в друга страна, изправена пред война. Много е тежко за нас ", съобщи Батул, сирийка.

Макар и нежно оповестеното 72-часово помирение разреши на редица страни да изтеглят свои дипломати и жители. Франция затвори посолството си в Хартум, а в Париж към този момент кацна френският дипломат дружно с още над 240 души, в това число чужденци.

Германия завърши евакуацията - по въздух са изведени близо 700 души. Италия също е евакуирала всички свои жители. В Кипър кацнаха първите два английски самолета, като до на следващия ден се чака да бъдат изведени общо 220 души. Украйна също разгласи, че е евакуирала в Египет 138 души, в това число 87 свои жители.


На суданско-египетската граница стотици бягащи от спора чакат часове, с цел да преминат. Подобна е обстановката към прилежащите страни Чад, Етиопия и Южен Судан. Организация на обединените нации предизвести, че в случай че рецесията не бъде овладяна, броят на бежанците може да надвиши 270 хиляди.

Осман Салих обаче остава в Хартум. Всеки ден пътува 15 километра до покрайнините на суданската столица, с цел да се грижи дружно с екипа си за близо 200 животни, в това число 25 лъвчета.

" Лъвовете са в огромен риск, тъй като не е несъмнено дали ще успеем да им осигурим задоволително храна и вода. Няма гаранция и, че на идващия ден ще стигнем до тях. Някои споделят да ги оставим, само че това е мъчно решение, което не желаеме да вземем ", добави Осман Салих, природозащитник.

На този декор към този момент няма признаци, че враждуващите страни са подготвени да водят съществени договаряния. Това съобщи пред Съвета за сигурност специфичният делегат на Организация на обединените нации за Судан Фолкер Пертес.

В хаоса са били освободени пандизчии от пет пандиза в Хартум. Сред тях са обвинявания във военни закононарушения и закононарушения против човечеството Ахмед Харун и сваления президент Омар Хасан Башир. По-късно суданската войска удостовери, че Башир е в болница под полицейска защита.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР