Прекратяването на доставките на руски газ ще доведе до намаляване

...
Прекратяването на доставките на руски газ ще доведе до намаляване
Коментари Харесай

Експерти: Мрачен сценарий на дълбока рецесия за Германия без руски газ

Прекратяването на доставките на съветски газ ще докара до понижаване на промишленото произвеждане в Германия с повече от 10%, демонстрира изследване, поръчано от Асоциацията на баварските предприемачи (VBW), оповестява Der Spiegel.

Според изданието анализът е осъществен от Prognos AG, изхождайки от обстановка, при която доставките на съветски газ ще бъдат прекъснати от 1 юли до края на тази година.

„ Проучването планува тъмен сюжет при положение на цялостно и ненадейно спиране на доставките. Ако доставките на съветски газ бъдат прекъснати през втората половина на годината, т.е. от юли, икономическото произвеждане в Германия може да спадне с 12,7% “, отбелязва Der Spiegel.

Според водещия икономист на Prognos AG Майкъл Бемер, при подобен сюжет немската стопанска система ще бъде в „ дълбока криза “.

„ В количествено отношение следствията от прекъсването на доставките на съветски газ ще обиден общо към 5,6 милиона чиновници “, показва специалистът.

Както се отбелязва в изследването, промишлеността съставлява повече от една трета от цялото ползване на газ в Германия.

„ Без енергийните доставки от Руската федерация тя щеше да разполага с на половина по-малко газ “, показват създателите.

Въпреки способността на немската промишленост да компенсира отчасти загубите благодарение на други енергийни източници, газът е безалтернативен енергиен запас за редица браншове на стопанската система.

По-специално, най-големи вреди ще бъдат нанесени на химическата, стъкларската и стоманодобивната индустрия. Според създателите на проучването загубите ще обиден както индустриалните, по този начин и веригите за доставки в други браншове, тъй че при положение на прогнозния сюжет през втората половина на 2022 година могат да се чакат загуби за промишлеността от 144 милиарда евро.

„ Без багра, стъкло и стомана, автомобилната промишленост и доста други браншове на стопанската система биха били в мъчно състояние. Сериозни вреди ще бъдат нанесени и на хранителната промишленост “, отбелязва Der Spiegel.

Според Бемер забележителна част от изчезналите артикули могат да бъдат сменени благодарение на импорт, само че „ в последна сметка прекъсването на доставките на газ от Руската федерация ще засегне цялата национална стопанска система на Германия “.

„ Като цяло това значи, че загубите единствено за шест месеца биха възлизали на общо 193 милиарда евро “, продължава специалистът.

„ Зависимостта на немската стопанска система от съветския газ е подценена “, заключава той.

Най-сетне, управлението на най-големия химически комплекс в света BASF призна, че концернът може да бъде затворен заради липса на газ.

Старши икономист на BASF Петер Вестерхайде сподели, че работата на предприятието може да бъде избавена посредством понижаване на натоварването и потребление на различни източници на сила, в случай че комплексът бъде екипиран с газ най-малко 50% от потребностите му.

На 23 юни вицеканцлерът - министър на стопанската система и опазването на климата на Германия Роберт Хабек съобщи, че немското държавно управление е повишило степента на подготвеност за отговор на несигурна обстановка с доставките на газ до предпоследната, което би трябвало да разреши запълване на складове за газ до зимата, макар намаляването на доставките от Руската федерация.

Този стадий допуска, че държавното управление има право да предлага на фирмите да пестят газ. Последната степен се вкарва при изключителна обстановка, когато пазарът не е в положение да обезпечи доставка на газ. В този случай отговорността за разпределението се носи от държавния оператор, Федералната организация за електропреносни мрежи, която взема решение целта на доставката на газ.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР