Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна

...
Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна
Коментари Харесай

Васил Велев: Ще има ефект от прекратяването на договорите с американските ТЕЦ-ове


Прекратяването на дълготрайните контракти за изкупуване на електрическата енергия от страна на страната, подписани с американските ТЕЦ-ове „ Контурглобал Марица Изток 3” и „ AES Марица изток 1”, ще има действителен резултат върху цената на електрическата енергия у нас.

Такова мнение изрази ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на Нова тв.

„ Със сигурност ще има действителен резултат. Достатъчно е да забележим финансовите доклади на тези централи, да видите едни доста съществени парични потоци, които непозволено се изземват от семействата, стопанската система и промишлеността и по силата на тези контракти, подписани в предишното се дават на 2 предприятия”, съобщи Велев.

„ За двете централи годишно надплащаме 700 милиона лв..

Това го заплащат семействата, стопанската система, промишлеността. Това са едни пари, които непозволено се вземат от хората и се дават на тези 2 предприятия.



Само за „ Контурглобал” са 301 милиона”, съобщи Велев.

Той изясни, че от АИКБ приветстват решението на държавното управление и се надяват на бърза развръзка.

„ Вярваме, че сегашната обстановка утежнява конкурентната позиция на българската промишленост.

Тази висока цена на електрическата енергия попречва вложенията, а не развалянето на такива контракти, които опонират на правото на ЕС”, сподели Велев.

„ Българското държавно управление е наело доста авторитетна интернационална консултантска компания.

Тя удостоверява нашите планове, че инвестицията е изплатена. Оттук нататък в случай че някой ще получава държавна помощ, тя би трябвало да бъде глобена, би трябвало да бъде утвърдена по разпоредбите на ЕС”, съобщи Велев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР