Прекратяването на дългосрочните договори с Марица Изток 1 (МИ 1)

...
Прекратяването на дългосрочните договори с Марица Изток 1 (МИ 1)
Коментари Харесай

Договорите с Марица Изток 1 и Марица Изток 3 трябва да се прекратят до 30 юни 2021 г.

Прекратяването на дълготрайните контракти с Марица Изток 1 (МИ 1) и Марица Изток 3 (МИ 3) би трябвало да стане до 30 юни 2021 година Това е записано в проекта за осъществяване, съдържащ график за приемане на ограничения за пазарни промени в електроенергийния бранш, който Министерството на енергетиката изпрати до Европейската комиси. Публикуван е на страницата на министерството.

През 2001 година Националната електрическа компания е подписала два дълготрайни контракта за изкупуване на електрическа енергия от двете централи, се напомня в проекта.

Правилата на Европейски Съюз за държавните помощи и плануваните промени на пазара на едро по отношение на унищожаване на регулирането на пазара постановат прекратяването на съществуващите дълготрайни контракти.

Прекратяването на двата посочени контракта стои в основата на либерализирането на пазара на едро на електрическа сила и е причина за допустимостта на въвеждането на механизъм за потенциал, допълват от енергийното ведомство. Оттам прибавят, че се организират договаряния за споразумяване на връзките по дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа сила сред НЕК и двете централи (МИ 1 и МИ 3) в сходство с използваните правила на Европейски Съюз за държавните помощи.

Българската страна е изготвила нужната методология и калкулации по отношение на установяването на невъзстановените разноски. Изчисленията за МИ 3 са предоставени на Европейска комисия.

Очаква се да бъдат извършени диалози, със съдействието на Европейска комисия, за прекратяването на договорите. В проекта като период за осъществяване е посочен 30 юни 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР