Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първия мандат. Нито за участие,

...
Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първия мандат. Нито за участие,
Коментари Харесай

Нинова отказа на ГЕРБ: Няма да бъдем резервна гума, прекратяваме разговорите за правителство

Прекратяваме диалозите с ГЕРБ за първия мандат. Нито за присъединяване, нито за поддръжка.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след незабавно съвещание на Изпълнителното бюро на партията.

 

Нинова се аргументира, като напомни, че от левицата са упорствали за отговор по няколко въпроса - ще се изнася ли оръжие за Украйна, какъв ще бъде дефицитът, ще пострадат ли обществени заплащания, както и за отношение по Истанбулската спогодба.

„ Нашата позиция е среща сред всички, извеждане на 5 национални задания, установяване на период на такова държавно управление, по-късно търсене на състав, който да е експертен ”, напомни Корнелия Нинова.

 

" Борисов работи на правилото - кой каквото желае - му го даваме! Това е извънредно несериозно, по този начин не може да се прави държавно управление. Така не може да се ръководи страна! ", стимулира се Корнелия Нинова.

 

И изреди:

 

" Беше ни дадено за бюджета, където желаеме недостиг към 4,5%, само че забелязахме след срещата с Има Такъв Народ е направена поръчка, че недостиг под 3% е вероятен. 
На нашето искане да не се изнасят оръжия за Украйна ни беше обяснено. "

 

" Абсолютно задкулисие - вие ни дайте гласове да мине държавното управление, по-късно си оставайте разнообразни. Ние авариен пръст на бутоните няма да бъдем, тъй като сме Българска социалистическа партия - партия с идеология ", безапелационна бе Корнелия Нинова.

" Попитахме ги имат ли планове да приемем ратификацията на Истанбулската спогодба. Поздравих Борисов, че гласоподаваха като " въздържали се ". Какво сподели Мария Габриел? Някои от депутатите го гласоподаваха и ние ще го гласуваме. Пак опит за машинация ", продължи Нинова. 

" Всяка партия има своите искания и разлики. Нека остане друга в Народното събрание, само че държавното управление ще прави каквото желае. Така ли? А това държавно управление с чии гласове ще бъде определено? Дайте ни гласовете, а след това държавното управление ще прави каквото си желае ", ядоса се тя. 

" Направихме задоволително, с цел да дадем сигурност и непоклатимост на хората. Месец и половина ги чакаме. Сутрин едно, на обяд друго, а вечер - трето. Днес не разбрахме нищо, с изключение на периода на държавното управление - една година. Очаквахме да има изясненост. Ето за какво взехме решение в изпълнителния ни орган, че прекратяваме диалозите с ГЕРБ за първи мандат. Нито за присъединяване, нито за поддръжка. Хаоса и лицемерието не могат да не престават. Ние се отдръпваме. Край. До тук! ", бяха точните думи на Корнелия Нинова.

Запитана за коментар по изказването на основния прокурор Иван Гешев от сутринта, Нинова съобщи, че за Българска социалистическа партия оставката на Гешев стои " пред скоби " от години.

" Изявлението на Мария Габриел за нейното държавно управление и нейния министър, изказването й значи политическа интервенция в правосъдната система. Не е нейна работа и не е наша да се месим. Има си Висш съдебен съвет, да внася настояванията за оставки, Сарафов на Гешев, Гешев на Сарафов. Трябва дълбока правосъдна промяна и оставка на Гешев, желана доста преди да се появят Политическа партия и Демократична България ", продължи водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова сподели в отговор на въпрос, че Българска социалистическа партия ще води диалози с Политическа партия, когато вторият мандат отиде при тях.

 

Нинова направи този настоящ политически коментар след диалозите сутринта с номинираната за министър председател Мария Габриел, както и по-късно - на Габриел с Има Такъв Народ.

 

" Направихме задоволително в желанието си да дадем сигурност и непоклатимост. Цял месец и половина ги чакаме - заран едно, вечер - друго. Днес не разбрахме - какво държавно управление, с какви задания ", изясни Нинова за Изпълнителното бюро е взело решение да се прекратят диалозите с ГЕРБ за първи мандат.

 

Какво да питаме партията? Съгласни ли сте да изнасяме оръжие2 съгласни ли сте да ви орежем пенсиите? С кой ъкъл, възмути се тя в отговор на журналистически въпрос ще има ли допитване до партията.

 

Идеята бе, в случай че бъде поканена за поддръжка от ГЕРБ, левицата да се допита до членовете си, защото има решение на конгреса, забраняващо съюз с партията на Борисов.

 

С решението на левицата разновидността за управническа структура без поддръжка от " Продължаваме промяната - Демократична България " отпада.

 

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " имат дружно едвам 116 гласа, което е незадоволително за избирането на държавно управление, в случай че всички 240 депутати са в пленарната зала и гласоподават.

 

Коалицията ще разисква на следващия ден по какъв начин да отговори на поканата на някогашния министър председател Бойко Борисов да взе участие в ръководството.

 

Ако откаже, държавно управление с мандата на ГЕРБ ще бъде невероятно и вторият мандат ще отиде при " Продължаваме промяната - Демократична България ".

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР