Прекратено е разследването за поръчките на COVID тестове за учениците.

...
Прекратено е разследването за поръчките на COVID тестове за учениците.
Коментари Харесай

Прекратиха разследването за поръчките на COVID тестове за ученици

Прекратено е следствието за поръчките на Коронавирус проби за учениците.

Припомняме, че през 2022 година Специализираната прокуратура стартира следствие за извършени от Министерство на здравеопазването четири процедури за закупуване и доставка на проби за тестване. Тогава здравен министър беше доктор Стойчо Кацаров.

То е прекъснато с финален акт.

„ Не се образува наказателно произвеждане, а формираното се приключва, когато действието не е осъществено или не съставлява закононарушение “, гласи той.

В претекстовете на постановлението за преустановяване е записано, че е открито, че процедурите за закупуване на бързи коронавирус проби за възпитаници, извършени по реда на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено от Народно събрание на 13 март 2020 година, са извършени законосъобразно без открити нарушавания от възложителя – Министерството на здравеопазването.

Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден веселба, осъществена по разпореждане на министър Кацаров също е направена законосъобразно. Министърът на опазването на здравето е в правото си да контракти условия, които в най-голяма степен пази ползите на възложителя.

Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в период доставки е имало дисциплиниращ резултат по отношение на изпълнителите, а също по този начин е осъществен позитивен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, посредством осъществяване на доходи от платени неустойки, с които са понижени общите разноски за закупуване на бързи антигенни проби за разкриване на SARS-CoV-2 за проучване на възпитаници.

Д-р Стойчо Кацаров декларира, че оклеветяването му не е по неточност.

„ То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от наранени от дейностите ми политици, за това, че като министър разкрих огромна корупция в здравното министерство и в няколко огромни държавни лечебни заведения, както и демонстрирах нескрито цялата неплатежоспособност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия, на която беше изключителната смъртност от Ковид – 19 “, прибавя доктор Кацаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР