Прекратената заради открити от агенцията по обществени поръчки нарушения процедура

...
Прекратената заради открити от агенцията по обществени поръчки нарушения процедура
Коментари Харесай

Трети опит за търг за най-дългия и скъп тунел – Железница

Прекратената поради открити от организацията по публични поръчки нарушавания процедура за избор на строител на най-дългия тунел в България - "Железница ", още веднъж е стартирана. В четвъртък организация "Пътна инфраструктура " разгласи нов търг за проектирането и строителство на тунела, който е част от автомагистрала "Струма ", написа в. „ Капитал дейли “.

Прогнозната цена остава 250 млн. лева без Данък добавена стойност, както и предходния път, а самата поръчка е разграничена още веднъж на три позиции - строителство на пътя преди и след тунела, както и на самото оборудване.

В края на септември Пътната организация спря поръчката за строителство на тунел "Железница " месец преди периода за предложения, което е вторият неуспех на тази процедура. Поводът беше, че "в придвижване " са били изменени условия за предходен опит и механически благоприятни условия на претендентите, поради което и организацията по публични поръчки е оповестила, че няма по какъв начин процедурата да продължи по легален метод - новите условия трансформират кръга от евентуалните участници. Така поръчката бе спряна, а новият период, който в този момент Пътната организация дава за набиране на предложения, е 27 ноември.

Тунел "Железница ", който ще се намира в региона на Симитли, ще бъде с дължина 2 км, което го прави съвсем двойно по-дълъг от настоящия най-дълъг тунел в България - "Витиня ", който е част от автомагистрала "Хемус ". Заради сложността на оборудването в началото се предвиждаше строителството му да продължи 1400 дни. Досегашните провали на процедурите за избор на реализатор обаче понижиха този период на 1000 дни. Причината е, че тунел "Железница " би трябвало да бъде приключен най-късно до 2023 година дружно с цялата автомагистрала "Струма ", защото в противоположен случай България ще загуби европейското финансиране за нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР