Прекръстват Донецк на Сталино (Стоманен, бълг.). Решението е на Председателя

...
Коментари Харесай

Прекръстват Донецк на Сталино, заради Ленин, но първо бил Юзовка />Реклама / Ads
Прекръстват Донецк на Сталино (Стоманен, бълг.). Решението е на Председателя на самопровъзгласилата се за съветска Донецка национална република Денис Пушилин. Стоманен е предходно име на Донецк. Според новия декрет законно градът ще може да бъде именуван и изписван с двете си имена – Донецк и Сталино.
Името Сталино е от 1924 година, когато умира Ленин. В чест на великия водач е решено дотогавашното име Юзовка да се смени с ново, отдадено на Владимир Илич и тъй като там се намирал голям металургичен комбинат за произвеждане на стомана.

Всъщност същинското име на града е Юзовка в чест на неговия създател, английският предприемач Джон Юз, който положил основите на селището през 1869 година

По това време Джон Юз купува земя от съветския княз Сергей Кочубей в Екатеринославска губерния. Там, на брега на р. Калмиус стартира да строи голям металургичен комбинат. В него по съвременен прийом се излива първият чугун в Русия. Юз основава и първото бизнес сдружение на производителите на въглища, желязо и релси за железопътния превоз. Обединява няколко околни селища в град. Той пуска в употреба и първите 8 коксови пещи в Русия.

Градът е част от Украйна, само че след анексиране на територии в този район от Русия, бе разгласен за част от Руската федерация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР