Прекръстваме се, молим се и тръгваме“ – по този начин

...
Прекръстваме се, молим се и тръгваме“ – по този начин
Коментари Харесай

Две линейки обслужват 36 000 жители в 67 населени места

„ Прекръстваме се, молим се и тръгваме “ – по този метод работят незабавните медици в Сандански и региона, където две коли за спешна помощ обслужват 67 обитаеми места и над 36 000 поданици.

Те алармират, че колите са в неприятно техническо положение и упорстват да получат високопроходима кола за спешна помощ.

2619 са сигналите, на които са се отзовали екипите на незабавния център в Сандански през 2023 година Спасяването на пациентите обаче зависи и от това дали колите за спешна помощ няма да ги оставят на пътя както постоянно се случва

„ Аварират колите, звъни се на екип, идва другият екип, взима пациента, транспортира се до лечебно заведение и надлежно автомобилът се ремонтира на пътя “, споделя пред БТВ доктор Николай Лалев, краткотрайно завеждащ ФСМП-Сандански.

Спешните екипи би трябвало да се оправят и с други провокации. Такъв е казусът след злополука с няколко потърпевши при Кресна.

„ Валеше като из ведро, вътре в колата за спешна помощ течеше и си подавахме кофата с колежката, в която течеше много мръсна вода. Течеше и върху пациентката, което не ти разрешава да хванеш венозен път. Отгоре тече мътна вода, каква яловост ще можеш да спазваш “, споделя Валентина Джавалекова, ст. сестра във ФСМП-Сандански.

От здравното министерство споделят, че филиалът разполага с пет коли за спешна помощ, като единствено една е в ремонт, а останалите са положително техническо положение. Според водачите обаче три от колите са на сред 300 и 500 хиляди км. и пътуването с тях е рисково.

„ Връщам се от Благоевград и при изпреварване на един тир спирачките на автомобила ми отхвърлиха “, споделя Стоян Грозданов, ст. водач към ФСМП-Сандански.

Една от колите за спешна помощ е извънредно остаряла, тясна и неуместна, прозорците не се отварят, няма чист въздух, нито работещ климатик. За да оказват помощ на пациента, от време на време се постанова, лекарските екипи да го прескачат.

За незабавния център в Сандански има планувана кола за спешна помощ с нараснала проходимост, пишат от здравното министерство. Тя се чака през март, когато би трябвало да бъдат доставени 37 високопроходими автомобила за незабавна здравна помощ за цялата страна.

Дотогава медиците от Сандански ще работят в сегашните застрашаващи живота условия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР