Прекомерна административна тежест без очаквания ефект. Така счетоводители определят договорените

...
Прекомерна административна тежест без очаквания ефект. Така счетоводители определят договорените
Коментари Харесай

Счетоводители се уплашиха от идеи на Асен Василев да не носят чужда отговорност

Прекомерна административна тежест без упования резултат. Така счетоводители дефинират контрактуваните от договарящите за държавно управление ограничения, по които " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия се споразумяха в събота. Те би трябвало да залегнат в съдружното съглашение, което към 2 декември към момента не е известно да е подписано.

От изявления в счетоводни групи във " Facebook " се схваща, че след изразени терзания от бранша Асен Василев, за който се счита, че още веднъж ще бъде министър на финансите, е поканил двете браншови организации на среща. От Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия още преди срещата са му изпратили и своята позиция по предлаганите промени.

Какво се предлага

В събота, когато, бе контрактувано да се преследват и счетоводители, които съветват или вземат участие по някакъв метод в заплащането на част от заплатите " в плик ". Отново за да се ограничи сходно погашение на част от заплатите или да се дават подкупи, бъдещите ръководещи се схванаха, че касовата наличност във компаниите, ще се следи по-често в сравнение с е сега - на годишна база. Странно огромните касови наличия са в центъра на вниманието на Асен Василев откогато пое поста министър. Това беше и една от тематиките на данъчните инспекции, които започнаха от назначения от него Румен Спецов отпред на Националната организация за приходите.

В допълнение с Данък добавена стойност декларациите и дневниците към тях, които се подават до 14 число всеки месец, се планува да се желае от счетоводителите да дават информация и за касовите наличия, а също да означават и всяка фактура дали е платена или - не.

Четирите партии се договориха и за това дивидентите да се заплащат единствено по банков път, а тегленията над 10 хиляди лева в брой от банките да се рапортуват седмично или всеки ден на данъчната администрация за още веднъж да се лимитират нерегламентирани заплащания.

Какъв е казусът

Проблемът на настоящите счетоводители е, че с препоръчаните ограничения се вкарват спомагателни административни тежести за бизнеса, а също така няма да се реализира и предстоящият от предлагащите ги политици резултат, а пострадали ще са правилните компании.

От изявленията в групите на счетоводителите се схваща, че има настройка препоръчаните ограничения да се дообмислят след срещата, само че дали това ще стане, следва да се види от текста на съдружното съглашение. Те се надяват в последна сметка да не влязат в действие такива фрапантни ограничения и се притесняват, че ще бъдат незаслужено упрекнати за практики, настоящи сред служащ и шеф. " Дневник " не съумя да се свърже с пресцентъра на " Продължаваме промяната " за позиция по обсъжданите въпроси.

Според специалисти по счетоводство признатите от партиите оферти не отразяват действителното състояние, при което по-голямата част от компаниите са напълно дребни и употребяват външни счетоводни къщи против неголяма месечна такса. В същото време счетоводители се усещат под опасност да бъдат глобени, тъй като ръководещите позволяват, че те са наясно и на процедура спомагат да се дават част от заплатите в плик. Асоциацията в мнението си цитира данни на Национален статистически институт, че 94% от предприятията в България са микро и водят своите счетоводства изнесено в счетоводни предприятия. Всеки месец счетоводителите подават данни на обезпечените лица за техните хонорари, осигурителни приходи, начислени осигуровки, налози и други. Тоест, страната разполага с цялостната информация, запаси и благоприятни условия, с цел да реши едно заплащане дали и действително или не, се показва в мнението.
" Не е разумно, нито заслужено да бъде вменена тази отговорност на един счетоводител или ТРЗ експерт, който обработва документи предоставени му от компания клиент или шеф, да преценя вместо страната, която има всички данни и доста по-големи запаси, дали сумите по възнагражденията, вписани в трудовите контракти са действителни и дали работодателят не е платил и други суми, за което не е показал документи в счетоводството. Често обработващия тези данни не познава персонално нито работодателя, нито неговите чиновници ", се споделя още в позицията на асоциацията.

Друга проблематична тематика се оказва желанието да се пресичат Данък добавена стойност измами като се изиска от счетоводителите да подават в месечните Данък добавена стойност заявления данни и за касовите наличия, както и дали приложените фактури са платени или не и дали изцяло или отчасти. По тази линия счетоводителите също съзират проблеми, защото е обикновено част от фактурите да не им се предадат в точния момент, а и в този момент законодателството позволява таман затова документи да бъдат осчетоводявани в границите на годината, а към 14-а дата да се предава каквото е налично без значение дали по него е платено или - не. Допълват, че това няма да спре схемите с източване на Данък добавена стойност, защото в множеството случаи фактурите се заплащат със забавяне и не е проблем за участниците в схеми да разказват фактурите като платени.

Покажи си касата

След акция на данъчната администрация това лято по инспекцията на компании, за които има данни, че държат огромни касови наличия, се видя, че бяха събрани немалки суми, дължими на бюджета. Сега тези тематични инспекции намират продължение в желанието Националната организация за приходите да следи съвсем в действително време касовите наличия, а не да се заявяват един път годишно какъвто е в този момент регламентът.

Външни счетоводители обаче нямат достъп до касите на сдруженията. Финансови специалисти пък считат, че даже касовите наличия да се наблюдават всеки месец от данъчната администрация, това няма да реши въпроса с заплащания " под масата ", защото те могат да се извършат и в границите на 1-2 дни от постъпването на парите в касата.

Дивиденти в задатък

В опит всички заплащания да излязат на ярко и да няма съмнително доста пари в касите спечелилите избори желаят заплащане по банков път и на дивидентите. Проблемът за счетоводителите още веднъж изниква поради одобрените практики досега и неразрешени въпроси.

Първо, тъй като действително в Търговския закон предплатеното заплащане на дял не е уредено, което лишава дребни бизнеси да употребяват парите, които са изкарали преди да е изтекла счетоводно годината. Заради това те ги употребяват таман от касата, само че данъчната администрация приема това за прикрито систематизиране на облагата.

" Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия сплотява счетоводни предприятия, които имат за цел и интерес изсветляването на бизнеса в България. Но не считаме, че това би трябвало да минава през още повече административна тежест за бизнеса и счетоводителите, а опитът ни демонстрира, че несъразмерните административни ограничения удрят най-тежко съзнателните, дисциплинираните и правилните компании и счетоводители в България, само че не и набелязаните неточни данъкоплатци ", написа в мнението си до Василев организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР