Преките загуби за България от забавянето на пълното ни присъединяване

...
Преките загуби за България от забавянето на пълното ни присъединяване
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Близо милиард са преките загуби от забавянето на сухопътното присъединяване към Шенген

П реките загуби за България от забавянето на цялостното ни присъединение към Шенген възлизат на 845 милиона лв., сподели служебният министър на стопанската система и промишлеността Петко Николов, който цитира данни от отчет на Института за стопански проучвания към Българска академия на науките по поръчка на министерството.

Министърът посочи, че към директните финансови загуби би трябвало да се прибавят и пропуснатите изгоди от това, че България не е в Шенген по суша, които възлизат на към 550 милиона лв. и по този начин директните и евентуалните изгоди от премахването на граничния надзор по суша възлизат на 1,3 милиарда лв. годишно. 

По думите му от присъединението ни по суша ще бъдат спестени въглеродни излъчвания, които се правят оценка на към 7,5 милиона лв. по данни от проучването.

" Резултатите от цялостното приемане на България и Румъния в Шенген не са с еднократен резултат, а ще се засилят с все по-дълбоката икономическа интеграция сред европейските страни, което значи, че всяко едно следващо отсрочване ще е причина за по-големи пропуснати изгоди както за българската, по този начин и за европейската стопанска система ", сподели той.  

Той означи, че присъединението към Шенген на България и Румъния следва да е приоритет и когато то стане факт, това ще е основен миг в процеса на европейската интеграция. 

" Оценяваме като извънредно позитивен обстоятелството, че Унгария е сложила като приоритет присъединението ни по суша. Оценяваме високо поддръжката на Унгария за бързо, скорошно и бих споделил животоспасяващо присъединението на България и Румъния към Шенген и се надявам до края на годината това да стане факт ", посочи Николов. 

Според него това е значимо за всички компании, които оперират на територията на двете страни. 

" Това е от голяма важност за всички стопански системи, изключително за българската. Ползите са свързани с намаляването на трафика, развиването на логистичната инфраструктура, повишението на инвеститорския интерес към България и Румъния ", сподели министърът. 

Той добави, че позитивните резултати за страните от Европейски Съюз могат да се преглеждат в доста посоки, измежду които спомагателното подсилване на външните граници, повишението на размера на търговията, намаляването на разноските за експортьорите посредством освобождението на транспортен запас от чакащите на границата камиони, редуциране на времето на напредването, икономисване на административни инспекции на границата, намаляването на периодите за доставки, повишение на капацитета за напредък на пограничните региони, екологичен резултат от прекратяването на чакането на камионите по границите.  

" Ще се усъвършенства транспортната съгласуваност, ще се усилят комерсиалните и капиталовите потоци, ще се понижи времето и цената на физическото ни напредване ", заключи Петко Николов. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР