Преките чуждестранни инвестиции в Европа са намалели с 13% през

...
Преките чуждестранни инвестиции в Европа са намалели с 13% през
Коментари Харесай

България пак е невидима за инвеститорите

Преките задгранични вложения в Европа са намалели с 13% през предходната година поради пандемията, демонстрира изследване на EY. Спадът на новите планове в България е надалеч по-голям - с 57%, а страната отсъства от листата на желаните дестинации. Изпълнението на отсрочените предходната година планове ще вдигне вложенията през 2021 година
Пандемичната 2020 не беше най-хубавата година за вложения където и да било по света. Ограниченията за пътешестване и несигурността накараха огромна част от фирмите да отсрочат плановете си. За Европа това докара до 13% спад на директните задгранични вложения, демонстрира годишното изследване EY Europe Attractiveness Survey на интернационалната консултантска компания EY.

Дори и на този декор обаче резултатите на България наподобяват притеснително. През 2020 година в страната са стартирани едвам 19 капиталови плана, с което броят им се свива с 57% (виж графиките). И въпреки че вложенията понижават съвсем на всички места в района, страни като Румъния и Събрия остават на радара на задграничните компании, като участват в топ 20 на най-предпочитаните дестинации в Европа. България обаче не е там.
Производство vs. логистика
През 2020 година Европа регистрира двуцифрен спад на директните задгранични вложения за първи път от 2009 година, когато международната финансова рецесия сви новите планове с 11%, демонстрира изследването на EY, което е извършено през март и април 2021 година измежду 550 мениджъри по целия свят. Пандемията и свиването на стопанската система са довели и до загубата на 12 млн. работни места на Стария континент.
Капитал - брой 41
Като цяло най-голямо е понижението на вложенията в произвеждане, а те са най-желаните, тъй като основават най-вече работни места и имат мощен мултиплициращ резултат върху стопанската система. През 2020 година са оповестени едвам 1320 плана в произвеждане, което е с 22% по-малко, в сравнение с през 2019 година Понижение се следи във всички индустриални браншове като се изключи науките за живота, където броят на плановете се е нараснал с 50%. Някои сфери обаче са били наранени повече от други - вложенията в автомобилната и авиационната промишленост да вземем за пример са се свили с над 30%, а тези в машини и съоръжение - с повече от 20%.

В същото време вложенията в логистика са се нараснали с 11% най-много поради взрива в електронната търговия. Любопитна детайлност е, че главният мотор на този растеж е една компания - Amazon, която през предходната година е удвоила логистичните си планове в Европа.
Не и в България
В България обаче спадът е забележителен, а по-лошото е, че това се очерта като наклонност и в последните години, без да има коронавирус. Най-голямата нова задгранична инвестиция беше направена през 2018 година от турската odelo в цех за автомобилни светлини край Пловдив за малко под 40 млн. евро. Нов план беше разгласен тази година - от Next.e.Go, която възнамерява да направи цех за електрически коли в Ловеч за 140 млн. евро, само че той занапред би трябвало да се случи.

При отсъствието на нови вложители планове въпреки всичко има - в разширения на към този момент построени предприятия. През последните години бяха изпълнени няколко в действителност огромни такива планове както от задгранични компании, по този начин и от български - да вземем за пример португалската инвестиция на BA Glass в стъкларските фабрики в Пловдив и София, която в края ще доближи 300 млн. евро, или следващият план за към 130 млн. евро на КЦМ в Пловдив.

Според съдружника в EY Bulgaria Диана Николаева главните аргументи за неналичието на нови огромни вложения са политическата неустановеност сега, както и недобре развитата инфраструктура (виж интервюто). " Основната част от вложенията са в Югозападна и Централна южна България, а в Северна България съвсем няма. Вижте какво направи една автомагистрала с южната част на страната ", разяснява тя. По думите й България има капиталови преимущества, само че има потребност от интензивно маркетиране. " Много вложители не престават да са сюрпризирани от качеството на работната мощ. Сигурно има поле за усъвършенстване в редица аспекти на капиталовата среда, само че това не значи, че не тръгваме от положително равнище ", сподели тя.
Къде вървят вложителите
Начело като водещи дестинации за задгранични вложения в Европа остават Франция, Обединеното кралство и Германия, въпреки че и трите регистрират спад през 2020 година Франция е желана най-много за индустриални и научноразвойни планове, Обединеното кралство - за корпоративни централи, а Германия е атрактивна най-вече за дейта центрове и бизнес услуги. Въпреки общия спад въпреки всичко седем от страните в топ 20 са съумели да привлекат повече вложения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Свят
Ключова дестинация за вложителите в Централна и Източна Европа е Полша, която през предходната година отбелязва 10% растеж на вложенията. Веднага след нея е Турция - с цели 18% % нарастване, като страната е втората най-предпочитана локация за произвеждане. В класацията на водещите 20 дестинации влизат и други съседки на България. Очаквано там участва Румъния макар спада от 27% предходната година, като плановете са били основно в областта на IT и логистиката. Сред водещите за вложения страни е и Сърбия (понижение от 32% в броя на проектите), където основен бранш е производството на транспортни средства и съставни елементи за тях.
92% от интернационалните вложители споделят, че съществуването на работна ръка с софтуерни умения е значим фактор, който дефинира къде да влагат. Не напълно несъмнено бъдеще
Проучването на EY демонстрира, че 41% от фирмите не са трансформирали капиталовите си проекти за 2021 година поради коронавирус, само че по-голямата част от останалите плануват понижение, а едвам 17% ще усилят вложенията си. " Бизнесът към момента не се е успокоил изцяло, че резултатите от това, което преживяхме, последните една-две години, са преодолени, към момента има детайл на нерешителност във връзка с експанзията. В момента всички са доста деликатни с капиталовите си проекти и неизбежно България е наранена от това ", сподели Николаева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР