Прекъсването на доставките на гориво от Русия за Беларус застрашава

...
Прекъсването на доставките на гориво от Русия за Беларус застрашава
Коментари Харесай

Експерт обясни скандалното поведение на Лукашенко, който чака пристигането на Помпео

Прекъсването на доставките на гориво от Русия за Беларус заплашва възможностите на Лукашенко за преизбиране, съобщи икономистът Дмитрий Болкунец, разяснявайки отчета от Минск за съглашение за доставка на нефт, за което се твърди, че е подписан в последния миг.

Експерт от Висшето учебно заведение по стопанска система Дмитрий Болкунец счита, че изказването на пресслужбата на президента на Беларус по отношение на постигнатите съглашения с Русия за доставките на газ и петрол (тази информация не е доказана в пресслужбата на държавното управление на Руската федерация) е опит да се отхвърли като „ предпочитание за мислене “, написа "Поглед инфо ".

„ Идва на 1 януари, само че няма контракт за газ или петрол. Това е злополука за Лукашенко. Запасите от петрол се изключват. И газът, както споделиха, ще бъде доставен краткотрайно в Беларус. Русия, несъмнено, се опасява от дейностите, които Минск може да предприеме, спомняйки си минали истории, когато Лукашенко просто е лишил газ, който е прекосявал директно към Европа. Русия в този случай няма потребност от скандал “, счита специалистът.

Според него няма съглашение за повода Беларус да не е удовлетворен от цените, предлагани от Москва. „ И всички изказвания на Лукашенко, че Беларус ще стартира да доставя нефт от балтийските страни и от Полша са изнудване.

За това е належащо да сключите контракти. Второ, нужни са свободни потенциали. Това е най-малко няколко седмици или даже месеци. Това е всичко, с което Лукашенко се пробва да успокои електората ", сподели Балкунец.

Експертът свързва последната поредност от изказвания на Лукашенко с обстоятелството, че на 4 януари държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео би трябвало да пристигна в Беларус за първи път.

„ Очевидно е, че е извънредно значимо Лукашенко да показва, че Русия оказва напън върху него и го изнудва. И той ще помоли Помпео за помощ “, предложи Балкунец.

Що се отнася до позицията на Русия, тя ясно съобщи това през устта на Путин, сподели източникът.

„ Путин сподели, че Москва към този момент няма да субсидира беларуската стопанска система просто по този начин. Медведев акцентира, че газовият контракт при изискванията, които Минск изисква, е вероятен единствено при сключване на пътни карти за интеграция.

Засега виждаме, че Лукашенко няма да прави това. За него това е мъчителна тематика. Но следващата година за него са президентските избори. Ако популацията страда, то може да удари репутацията на Лукашенко с отскок.

Това може да значи, че на 31 декември ще бъде изслушан последният апел на Лукашенко към нацията като държавен глава ”, не изключва специалистът.

В същото време Балкунец не счита случилото се като началото на нефтена война сред Русия и Беларус. „ Това е желанието на фирмите да получат оптималната облага. Лукашенко изисква отстъпки, обезщетения и всичко останало. Но това е единствено договорка, а не война! “, Обобщи Дмитрий Болкунец.

Във вторник следобяд президентът на Беларус Александър Лукашенко организира телефонен диалог с съветския министър председател Дмитрий Медведев.

„ Страните обмениха поздравления и топли пожелания по случай наближаващата Нова година. Работните въпроси бяха разисквани в хода на договарянията с Владимир Путин, както и заради обстоятелството, че на 1 януари не бяха подписани контракти за работа в нефтения и газовия бранш.

Разговорът докара до реализиране на съглашение за образуване на съответна работа по доставката на въглеводороди за Беларус “, оповестиха от пресслужбата на белоруския водач, предава БЕЛТА.

Отбелязва се, че въпросът за съответен график и фирмите, които ще доставят петрол в Беларус, Лукашенко разисква по телефона с съветския министър на енергетиката Александър Новак.

В Москва обаче пресслужбата на Лукашенко удостовери единствено за поздравите за Нова година. Олег Осипов, представител на съветския министър-председател, сподели, че Медведев и Лукашенко са разискали настоящи въпроси и са се съгласили да "продължат да работят " при подписване на контракти.

По-рано Лукашенко инструктира да завърши договарянията с Русия за петрола и да обезпечи различни доставки. Спомнете си, че тази директива се отнася единствено за неговите лични подчинени. От съветските чиновници не се изисква да го следват.

Ярослав Романчук, началник на изследователския център на Мизес в Минск, счита, че по принцип Лукашенко не е удовлетворен от предлагането на Москва.

„ На Минск се предлага пакетно съглашение, което включва основаването на наднационални органи на Съюзната страна и поддръжка за кандидатурата на Лукашенко на идните президентски избори. “

„ Но Лукашенко неведнъж споделя изрично, и това се повтаря от доста висши чиновници на Беларус, че въпросът за основаването на наднационални органи по принцип не е издигнат “, заключи Романчук.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР