Прекъснатите доставни вериги, недостигът на работна ръка и стимулите бяха

...
Прекъснатите доставни вериги, недостигът на работна ръка и стимулите бяха
Коментари Харесай

Деглобализацията ще донесе по-високи цени

Прекъснатите доставни вериги, дефицитът на работна ръка и тласъците бяха упрекнати за повишение на инфлацията. Но друга, по-дългосрочна мощ, също може да играе роля: " деглобализацията ", написа The Wall Street Journal.

Икономистите от дълго време показват, че глобализация е помогнала за понижаване на цените на потребителските артикули. С рухването на комерсиалните бариери локалните компании бяха принудени да се състезават с по-евтиния импорт. Технологиите и либерализацията на търговията окуражиха бизнеса да аутсорсен производството в страни с по-ниски заплати. Приемането на имигранти също разреши на служащи от страни с ниски заплати да се реалокират в по-богати страни, въпреки че връзката сред имиграцията и възнагражденията да не е толкоз добре изяснена.

Но наклонността може да се обръща. Пандемията форсира противоположния развой, който към този момент бе почнал и преди ковид. Проблемите в доставните вериги евентуално ще бъдат облекчени след време, само че другите трендове ще останат — протекционистки политики като мита и други; бизнеси, които връщат производството в Съединени американски щати и другите развити страни, където ще бъдат по-малко уязвими от тях; и понижени имиграционни потоци.

" Реорганизацията и скъсяването на доставните вериги... ще има цена, която ще бъдат трансферирана в последна сметка върху потребителите ", споделя Дейна Питърсън, основен икономист в Conference Board, самостоятелна изследователска група, подкрепена от огромните американски компании.
 Връщането на производството
Източник:

Връщането на производството "у дома " ще увеличи разноските, а оттова и цените, предизвестяват икономисти

По-ниски цени

Икономистите Робърт Джонсън от Университета Норд-Дам и Диего Коми от Дартмут откриха в отчет от 2020 година, че интернационалната търговия е съдействала с понижавне на потребителските цени в Съединените американски щати с 0,1 до 0,4 процентни пункта годишно сред 1997 и 2018 година

Деглобализацията набра скорост с финансовата рецесия от 2008 година, решението на Англия да напусне Европейския съюз през 2016 година и митата на американския държавен глава Доналд Тръмп през 2017 година

Икономистите на Citi означават, че цените на домашното обзавеждане, които спадаха съвсем непрекъснато след рецесията от 2008 година, започнаха да порастват през 2017 година, когато администрацията на Тръмп се приготвяше да удари Китай с мита. В последна сметка, вносът на този вид артикули бе оскъпен с една четвърт по решение на властта. Между октомври 2017 и март 2020 година те нарастнаха с 3 %, а от този момент с нови 8,5 %.

Митата на Тръмп върху стоманата, алуминия и вноса от Китай, в композиция с ответните ограничения на комерсиалните сътрудници на страната, са усили годишните разноски на американските консуматори с $51 милиарда годишно, съгласно American Action Forum.

Президентът Байдън контракти прекратяването на част от въведените от Тръмп мита с Европа, само че по-голямата част от данъците върху вноса от Китай остават в действие.

Миналия месец Департаментът по търговия удвои наложените през 2017 година мита върху канадската дървесина до 18 % поради продължаващи недоволства, че канадският експорт е субсидиран. Националната асоциация на строителните бизнесмени съобщи, че нарастването на митата ще усили и цените на дървесината, което от своя страна ще оскъпи жилищата.
 Обръщането на три сили усилва опасенията от инфлация
Обръщането на три сили усилва опасенията от инфлация

Променената наклонност значи или по-високи цени, или по-строга парична политика

През юни администрацията на Байдън забрани и вноса на някои материали за слънчеви панели от китайския район Синдзян, един от огромните производители, поради изказвания за насилствен труд. Резултатът е, че цената на полисилиция — основен за производството — се качи до над $20 за кг през второто тримесечие на 2021 година, при $6,20 година по-рано, по данни на Wood Mackenzie.

Администрацията на Байдън желае да съкрати и доставните вериги за някои основни артикули като полупроводниците, медикаменти и редкоземните минерали.

Гари Кладй Хюфбауер, икономист в Peterson Institute for International Economics, акцентира, че Байдън не просто не е поставил край, само че продължава и ускорява политиката на Тръмп " Купувай американско ". Той пресмята, че ограниченията, въведени от двете администрации, способстват с половин процентен пункт за амеирканската инфлация.

В същото време икономистите от JPMorgan Chase & Co. пресмятат, че новодошлите в Съединени американски щати мигранти тазигодина са с към 3 млн. по-малко по отношение на сюжет, при който трендовете от преди 2017 година бяха траяли до през днешния ден.

Главният изпълнителен шеф на Domino`s Pizza Ричард Алисън съобщи през октомври, че спадът в имиграцията през последните години добавя придвижвания от пандемията дефицит на работна ръка, изключително на водачи, което усилва разноските.

Множество американски компании приканиха администрацията да облекчи митата. Но икономисти споделят, че връщането на производството в Съединени американски щати ще има надалеч по-дългосрочен резултат върху цените в сравнение с измененията в данъците.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР