Прекарали сте коронавирус и косата ви пада? Това е често срещано

...
Прекарали сте коронавирус и косата ви пада?
Това е често срещано
Коментари Харесай

Имате косопад след прекаран COVID? Ето колко може да продълж...

Прекарали сте ковид и косата ви пада?

Това е постоянно срещано и може да продължи три-четири месеца, предизвестява съветската дерматоложка Ирина Котова. И добавя, че заболяването може да повреди и ноктите ни.

" Този косопад е разпръснат и завършва самичък. Изразен е най-силно след болестта, като нормално продължава три, най-вече четири месеца. След това косата постепенно се възвръща, даже и без лекуване ", изяснява Котова. Според нея е доста мъчно това следствие от новия ковид да бъде предотвратено, като значение имат какъв брой тежко вирусът е засегнал организма, както и положението му преди болестта.

" Косопадът стартира единствено месец или два след болестта ", изясни алергологът-имунолог Мария Полнер, член на Европейската академия по алергология и клинична имунология. Според нея рухването на косата, както и изтъняването на ноктите могат да бъдат последица от приема на избрани медикаменти за COVID-19, както и от самата зараза.

" Факт е, че по време на болестта пораждат разнообразни метаболитни нарушавания, стрес, които оказват директно въздействие върху клетките на фоликулите на космите ", изяснява Полнер. Тя също е безапелационна, че процесът е обратим и с течение на времето растежът на косата и ноктите се възвръщат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР