Прекаляването със сладки храни и напитки предразполага децата към прояви

...
Прекаляването със сладки храни и напитки предразполага децата към прояви
Коментари Харесай

Доказаха „силна и последователна връзка“ между захарта и лошото поведение

Прекаляването със сладки храни и питиета подготвя децата към прояви на принуждение, усилва желанието им да пият алкохол и да пушат. Най-вредни за тях са енергийните питиета, тъй като съдържат също кофеин и други химикали.

Учени от университета " Бар Илан " в Израел анализирали предходни проучвания, направени в 25 европейски страни и Канада със 137 284 деца на възраст 11, 13 или 15 години.

Те сравнили потреблението им на захар със обявените случаи на сборичкване, тормоз на други деца, тютюнопушене или напиване. Резултатите им демонстрират " мощна и поредна връзка " сред захарта и неприятното държание.

Едно от проучванията открива, че децата, приемащи доста захар и енергийни питиета, три и половина пъти по-често тормозят връстниците си. Друго разкрива, че огромното количество захар ги подготвя два пъти повече към сбивания и напиване. Енергийните питиета са още по-вредни от шоколада и бонбоните поради съдържащия се в тях кофеин.

Децата на възраст от 4 до 6 години не би трябвало да употребяват повече от 19 гр захар на ден. При седем до 10-годишните рекомендацията е до 24 гр, а за над 11-годишните количеството е до 30 гр. Популярните десерти и питиета съдържат прекалено много захар. В газираните питиета тя е 35 гр, колкото е и в шоколадов десерт. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР