Прекаленото вибриране на спирачния педал, например, е възможно да е

...
Прекаленото вибриране на спирачния педал, например, е възможно да е
Коментари Харесай

Трябва ли да се сменя спирачната течност на колите

Прекаленото трептене на спирачния педал, да вземем за пример, е допустимо да е вследствие на изкривяване на спирачните дискове - тогава тяхната промяна е наложителна. Странни или скърцащи звуци при прекъсване могат да бъдат сигнал за износени накладки, все пак няма място за терзание, защото е напълно елементарно те да бъдат сменени - и нормално не са скъпи.

Съществуват няколко сериозни за сигурността фактори, които неведнъж се подценяват. Спирачната течност е един от най-лесните за промяна съставни елементи на спирачната система, само че и един от най-игнорираните. С времето водачите привикват с по-лошото показване на спирачната система. Водачите могат да не помнят да сменят спирачната течност, само че от време на време механиците също не помнят.

Интервалите за промяна не би трябвало да са основани само на изминатите километри (подмяна нормално се предлага на всеки 40 000 - 80 000 километра), само че и на възрастта на автомобила.

Препоръчително е инспекция да се прави на всеки две години заради свойството на течността да всмуква влага, което на собствен ред въздейства върху представянето й. Евтините тестери вид " писалка " не са 100% надеждни, защото те проучват най-вече положението на спирачната течност, измервайки електропроводимостта й.

Тестерите за спирачна течност като тези на Ferodo обезпечават по-надеждни резултати. Те мерят непосредствено точката на шупване посредством загряване на течността и генерират повторяеми резултати. Един от основните проблеми на спирачната течност са парните мехури, които могат да се появят елементарно при естествена приложимост на автомобила.

Влошеното положение на течността води до намаление на температурата на шупване. Това провокира появяването на рискови въздушни мехурчета вътре в спирачната система, което може да понижи ефикасността на спирачките. Необходимо е огромно внимание при положение, че спирачната течност би трябвало да бъде заменена, както във връзка с процеса, по този начин и във връзка с избора на течност.

Не се предлага използването на видимо евтини решения.

Интервалите на замяна са подбудени от хигроскопичното качество на течността, което съставлява наклонността й да всмуква влага. Например, DOT5 на силиконова основа е по-хигроскопичен от DOT3 или от DOT4, който е на гликолова основа. При внезапно прекъсване, течността в контакт с повърхността на гумените маркучи и буталата може да увеличи температурата й до 200°C. Поради задържането на влага се създава пара, която може да се свие.

Следователно ходът на педала става рисково дълъг с поредно утежняване на спирачната успеваемост. Една година е задоволителен интервал за това температурата на шупване да спадне с до 80°C. Поради това, минималните точки на шупване на по-разпространените течности са: DOT3 - 205°C; DOT4 - 230°C; DOT5 - 250°C; DOT5.1 - 260°C.

Трябва има поради, че когато DOT и точката на шупване се усилят, наклонността за задържане на влагата също нараства. Следователно, DOT5.1 е обикновено да се сменя на всеки 6 месеца.

След няколко хиляди километра, вземете поради доливането на спирачна течност. Малък спад в равнището постоянно се дължи на прогресивно изхабяване на триещите елементи в спирачната система (накладките - дискови и барабанни). Известно количество течност може да е преляло от резервоара по време на промяната на накладките. Тази разлята течност може да аргументи разяждане в частите, с които влиза в контакт.

Не смесвайте основаните на гликол течности DOT3 и DOT4 с основаната на силикон DOT5, защото са несъвместими.

Със съкращения от Auto Bild България
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР