Прекалено дълго двата разказа за България продължават да не се

...
Прекалено дълго двата разказа за България продължават да не се
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Случаят „Христо Грозев“ е тест за българската държава

Прекалено дълго двата описа за България не престават да не се срещат, което е рисково за всяка страна, съобщи пред БНР водачът на европейските либерали Илхан Кючюк.

Евродепутатът от ДПС/ “Обнови Европа “ посреща 2023 година с оптимизъм. Според него би трябвало да вземем поуките от предходната година и да влезем в 2023-та с нова вяра, нов възторг и нови политически упоритости за България. 

„ На мен ми се желае тази година да е малко по-спокойна в народен проект, с цел да може страната доста сполучливо да съумява да пази своите външнополитически цели. Разделена нация, която води разграничена външна политика с разнопосочни сигнали, идващи от политическия хайлайф, не е в положение да стои съществено на интернационалната сцена. Има потребност от мир и успокоение. Не може да продължава това политическо опълчване и основаване на спомагателни разграничителни линии в българското общество “, разяснява той в изявление за предаването „ Преди всички “.

Шенген

Според евродепутата има заплаха да ни разделят от Румъния и ние още веднъж да останем извън:

„ С едно такова разделяне ние ще останем в най-незначимата външна страна на Европейски Съюз. За това сме си отговорни ние. Политиците бяхме сложени пред големия тест – дали можем да обединим старания, да надмогнем своето вътрешнополитическо блъскане и да потърсим консенсус, тъй че страната ни да тръгне по посока на по-голяма интеграция в границите на Съюза “. 

Швеция, която поема председателството на Европейски Съюз, гледа по-скептично към нас, уточни Кючюк. Според него би трябвало да потърсим разговор с тези страни и да възстановим доверието. 

„ Ако продължава всеки да постанова своя дневен ред посредством инструмента на ветото, Европейски Съюз няма да продължи да съществува и действа по същия метод – това ще бъде един накълцан Съюз, в който всеки ще постанова своя диктат посредством политическия инструмент на ветото “, означи той.

Еврозоната 

„ Майката на всички рецесии не е в икономическите индикатори, тъй като в това отношение ние стоим в средата на класацията, майката на всички рецесии е политическата. Докато не развържем този политически възел, ние се трансформираме в стигматизирана страна. Цената не я заплаща политическият хайлайф, а я заплащат българските жители “, акцентира Илхан Кючюк. Той е безапелационен, че националното съгласие води към външнополитически триумфи.

Северна Македония

Има и хубаво, и неприятно в нашите връзки със Северна Македония, уточни евродепутатът. 

„ Този въпрос е европейски. Пътят е сложен и ще отнеме време “, уточни той и добави: „ Голямата цел е двата народа да се схващат по-добре – няма елементарен и бърз път “. 

По думите му би трябвало да покажем, че двата народа да вървят дружно по пътя към Европейски Съюз: 

„ Иска ми се да се даде късмет на процеса. Иска ми се да се разбираме по-добре. България няма интерес от изкуствени граници, границите би трябвало да бъдат свалени и Европейски Съюз дава най-хубавата вероятност за това “. 

Инициативата в поддръжка на журналиста Христо Грозев

Очаквам всички да се включат към самодейността, тъй като става дума за български жител, уточни Илхан Кючюк. Той не вижда за какво журналистът би трябвало да бъде преследван от Русия. 

„ Случаят е тест за българската страна, публицистика, даже държавност„, счита той.

Започнахме петиция и всеки, който желае да се включи, може да го направи, добави евродепутатът. 

„ Ако допуснем казусът да бъде определян единствено като български, това е слабата позиция. Нашето въздействие в институциите може да бъде огромно, само че то е лимитирано. Съвсем друго е, когато българската страна упорства за политическа оценка, минаваща през ясно пояснение на Руската страна, минаваща през искане за консолидирана европейска позиция “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР