Преждевременно приключи опитът на правосъдната министърка Надежда Йорданова да отстрани

...
Преждевременно приключи опитът на правосъдната министърка Надежда Йорданова да отстрани
Коментари Харесай

Ами сега?! Надежда Йорданова призна, че няма доказателства срещу Иван Гешев

Преждевременно завърши опитът на правосъдната министърка Надежда Йорданова да в профил от поста му основния прокурор Иван Гешев. Край на всичко постави самата тя със самопризнанието си още по първия пункт на импортираното в Пленума на Висш съдебен съвет искане, че няма нито писмени, нито други доказателства за изказванията си против него.

Дебатът в кадровия орган за отстраняването на основния прокурор предстоящо стартира структурирано и по пунктове. Първият от тях бе този, че съгласно изказванията на Надежда Йорданова, Гешев бил разпоредил на пресцентъра на прокуратурата да разгласява извадки от СРС-та по отношение на медийно известни случаи и такива от публичен интерес.

Оставяйки настрани обстоятелството, че по делата от публичен интерес, пресцентърът на прокуратурата освен може, само че и би трябвало да осведоми жителите, част от членовете на Висш съдебен съвет видяха, че в направеното от Йорданова искане няма никакви приложени доказателства към изказванието, че основният прокурор въобще нещо е разпореждал на някого.

Най-важният въпрос в тази връзка пристигна не от кого да е, а от нормалната поддръжничка на тезите на правосъдната министърка Атанаска Дишева, която се обърна към  Йорданова с питането дали разполага с някакви писмени сведения, документи или автограф, че Гешев е разпореждал публикуването на каквато и да било информация по съответни каузи. 

Отговорът от страна на Йорданова беше негативен и безусловно безразсъден. Тя допускала, че Гешев персонално е разпоредил устно на ПР-ите в прокуратурата да излязат с прессъобщения и информация за тъкмо избрани производства, „ изхождайки от пълномощията му “. Напомнено и бе обаче, че основният прокурор, въпреки и отговарящ за медийната политика на цялата институция, не е този, който дава позволения за изнасяне в общественото пространство на информация по съответни проблеми. Това, както е записано ясно в закона, е работа на наблюдаващите прокурори.

Видимо обезпокоена, Йорданова не можа да измисли какво още да каже, само че идващите въпроси от кадровиците направиха на пух и прахуляк цялата й доктрина на „ антиГешев “ конспирацията. Така в дебата влезе и Евгени Иванов от Прокурорската гилдия, който попита по какъв начин по този начин министърката твърди, че Висш съдебен съвет би трябвало да в профил основния прокурор за нещо, без да има документи, с които да потвърди основанията за това.

„ Щом нямате документ, документално доказателство или паметна записка, то тогава евентуално имате аудио запис на устното предписание на основния прокурор към пресцентъра “, попита Иванов, като напомни главното правно състояние – тежестта на доказване на обещано обвиняване пада върху обвиняващия.

Тук пристигна и моментът, в който Йорданова безусловно се завърши – себе си и цялата дрънканица към фиксацията върху основния прокурор, като съобщи: „ Ако имам сходен аудио запис, това значи, че казвате, че нарушавам закона и Конституцията.  Казах, че нямам доказателства… “,  призна си чистосърдечно и без да остави място за повече въпроси Йорданова.

„ Вие сама знаете, че, в случай че твърдите някакви нарушавания на служебни отговорности, следва да посочите съответните нормативни текстове, съответните служебни отговорности и съответните техни нарушавания. Но аз не можах да намеря доказателства за тези твърдени нарушавания в настояването Ви. А и Вие сама казахте, че нямате такива “, обърна внимание и Калина Чапкънова.

Думите на Йорданова „ нямам доказателства “  обаче отекнаха задоволително мощно в пространството, а ехото им автоматизирано се трансферира към всички останали така наречен „ пунктове “ в настояването й за отстраняването на основния прокурор. Защото нито в правото, нито в живота можеш да обвиняваш някого в каквито и да било грехове, без да имаш доказателства. Колкото и да искаш различен да бъде комплициран на негово място.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР