Преждевременните раждания бележат ръст в цял свят и учените дълго

...
Преждевременните раждания бележат ръст в цял свят и учените дълго
Коментари Харесай

Пластмасата в храната е причината за раждане на повече недоносени бебета

Преждевременните раждания бележат растеж в целия свят и учените дълго време не знаеха за какво. Сега екип откриватели от Съединени американски щати твърди, че синтетичните химикали, наречени фталати, в транспарантните хранителни опаковки и продуктите за лична грижа евентуално са виновникът.
Прочетете още
Предишни изследвания са показали, че фталатите – известни като " химикалите, които са на всички места ", причиняват хормонален дисбаланс, който може да засегне функциите на женската плацента.

Този орган е източникът на кислорода и питателните субстанции за развиването на ембриона в утробата.

" Фталатите може да провокират също и възпаления, които да нарушат плацентата, и като следствие да бъде провокирано прибързано раждане ", споделя пред Си Ен Ен водещият създател на проучването доктор Леонардо Трасанде, шеф на отделението за педиатрия и околна среда в университетската болница Langone Health в Ню Йорк.

" Изследванията потвърждават връзка сред преждевременните раждания и фталат, който се открива в питателните опаковки. Той е наименуван ди (2-етилхексил) фталат или DEHP. При нашите нови изследвания открихме, че DEHP и три сходни химикала евентуално са виновни за 5-10% от всички преждевременни раждания през 2018 година Това може да е една от аргументите за растежа на недоносените бебета ", споделя Трасанде. За Съединени американски щати 5-10% значи 57 хиляди преждевременни раждания през посочената година, публичните разноски за което възлизат на съвсем 4 милиарда $, се показва в проучването, оповестено в сп. Lancet Planetary Health.

" Документът се концентрира върху връзката сред обособени фталати и преждевременното раждане. Но те всеки ден търпят въздействието на повече от един фталат от продуктите, които употребяват, по този начин че рискът от преждевременно раждане е по-голям ", разяснява Алекса Фридман, старши академик по токсикология в работната група по околната среда.

Според Американския съвет по химия, сплотяващ фирмите в тази промишленост в Съединени американски щати, не би било правилно фталатите да се групират в класове, защото те са доста разнообразни.

Терминът " фталати " просто се отнася до семейство химикали, които са структурно сходни, само че които са функционално и токсикологично диференцирани един от различен, се показва в публикуван до американските медии имейл на съвета.

Европейската асоциация на производителите на пластмасови артикули сочи, че глобално използването на такива артикули възлиза на 8,4 млн. тона годишно

Фталати се прибавят към потребителските артикули, с цел да създадат пластмасата по-гъвкава и по-трудна за строшаване, най-вече в произведения от поливинилхлорид (PVC) като да вземем за пример детски играчки.

Напоследък доста открития демонстрират, че в бутилираната вода да вземем за пример се съдържат хиляди наночастици пластмаса, които са толкоз дребни, че могат да завладяват човешките кафези.

Фталати има във виниловите настилки, мебелите и душ завесите; в автомобилните пластмаси и смазочните масла; в продуктите, устойчиви на дъжд и петна; в облеклата и обувките; в десетки артикули за персонална хигиена, включително шампоани, сапуни, спрейове за коса и лакове за нокти, в които те придават продължителност на ароматите. Предишни научни разработки са свързвали фталатите със затлъстяване при децата, астма, сърдечносъдови болести, рак и репродуктивни проблеми като генитални малформации и неслезли тестиси при дребни момченца и понижено количество сперма и ниски равнища на тестостерон при възрастни мъже.

" Комисията за сигурност на потребителските артикули в Съединени американски щати към този момент не разрешава потреблението на 8 фталата на равнища, по-високи от 0,1%, в производството на детски играчки и артикули за най-малките ", споделя Трасанде.

В отговор на паниките на хората и на управляващите производителите основават нови версии на химикали, които да не попадат под ударите на никакви рестрикции.

DEHP да вземем за пример е бил сменен с нови фталати, наречени диизодецил фталат (DiDP), диноктил фталат (DnOP) и диизононил фталат (DiNP).

Учените обаче не считат, че те са по-безопасни от оригиналите

" Защо се счита, че може да бъде направена доста дребна смяна в молекулата и тялото да престане да реагира по същия метод? ", пита токсикологът Линда Бирнбаум, някогашен шеф на Националния институт за здравни науки за околната среда, както и на Националната стратегия по токсикология.

" Фталатите би трябвало да бъдат контролирани като клас химикали ", показва още Бирнбаум пред Си Ен Ен.

Новото проучване употребява данни от изследване на Националния институт по опазване на здравето за въздействието на околната среда върху здравето на децата. В 69 обекта в страната бъдещите майки и техните новородени дават кръв, урина и други биологични проби за разбор.

Екипът избрал 5006 бременни, чиито резултати от урината показвали съществуване на разнообразни фталати, и ги сравнили с гестационната възраст на бебетата при раждането им, с тежестта и растежа им. Данни били извлечени и от държавна стратегия за 2017 и 2018 година, която прави оценка здравословния и хранителен статус на американците, употребявайки композиция от изявленията, физически прегледи и лабораторен разбор на биологични проби. На основата на тази информация Трасанде и съавторите му открили сериозна взаимозависимост сред фталата DEHP и по-кратките бременности и преждевременните раждания. Нещо повече – открито било, че трите фталата, основани, с цел да заместят DEHP, в действителност се оказали по-опасни от него във връзка с преждевременните раждания.

" Когато разгледахме по-задълбочено тези заместители, открихме още по-силни резултати на DiDP, DnOP и DiNP. Необходима е по-малка доза, с цел да се сътвори същият резултат на недоносеност ", показва Трасанде.

Съществуват ограничения, които човек може да предприеме, с цел да понижи излагането на фталати и други химикали в храните и продуктите за пакетиране на храни, считат от Американската академия по педиатрия. " Едната е да понижим пластмасовия си отпечатък, като използваме съдове от неръждаема стомана и стъкло, когато е допустимо ", уверен е Трасанде.

" Избягвайте готвене в микровълнова печка или питиета в пластмаса. Не поставяйте пластмаса в съдомиялната машина, тъй като топлината може да докара до приключване на химикали " - прибавя докторът.

Едно раждане се счита за прибързано, когато настъпи преди 37-ата гестационна седмица.

 

Тъй като жизненоважни органи от нервната система не са изцяло развити, то може да сложи бебето в риск.

Прекалено ранната поява на кърмачето води до незабавната му хоспитализация, с цел да му се помогне да диша и да се реагира на вероятни проблеми, свързани с работата на сърцето, храносмилателната система или мозъка, както и с невъзможността на недоносеното да се бори с инфекции.

При порастването е допустимо тези деца да имат компликации със зрението, слуха и никненето на зъбите, както и да са със забавено развиване. Вече като възрастни те може да страдат от високо кръвно налягане и висок холестерол, астма и други респираторни заболявания, да развият диабет вид 1 и 2, сърдечносъдови премеждия и даже инфаркти.

1 на 10 недоносени бебета развива трайно увреждане - на белия дроб, церебрална парализа, слепота, цялостна или частична загуба на слуха.

50% от недоносените бебета, родени преди 26-ата седмица на бременността, са с увреждания, 1/4 с с по-сериозна увреда.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР