Преизбраният литовски президент Гитанас Науседа призова военните разходи на Литва

...
Преизбраният литовски президент Гитанас Науседа призова военните разходи на Литва
Коментари Харесай

Преизбраният литовски президент поиска да се увеличат разходите за отбрана

Преизбраният литовски президент Гитанас Науседа прикани военните разноски на Литва да бъдат в допълнение увеличени, съобщи ДПА.

„ Мисля, че би трябвало да се стремим към най-малко 3,5% от брутния вътрешен артикул в идните години “, сподели Науседа на конференция във Вилнюс.

Науседа, който си обезпечи втори петгодишен мандат с безапелационна победа на втория тур на изборите през вчерашния ден, сподели, че за модернизацията на литовската войска, въвеждането на наложителна наборна военна работа и разполагането на немска бригада в Литва ще са нужни спомагателни финансови средства.

Към момента Вилнюс отделя 2,7% от Брутният вътрешен продукт на страната за защита, като съгласно оферти на Министерството на финансите от предходната седмица се чака следващата година сумата да възлиза на 3% от Брутният вътрешен продукт.

Според мен това е незадоволително, съобщи Науседа, който неведнъж призоваваше другите държави-членки на НАТО да усилят разноските си за защита.

Непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна немското държавно управление даде обещание да разположи в Литва за непрекъснато бригада в бойна подготвеност, в състав до 5000 немски бойци.

Литовският министър на защитата Лауринас Касчунас сподели, че немските сили може да костват на страната 800 милиона евро през идните години.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР