„Преимуществата на АЕЦ „Белене” са много, но най-важното за хората ...

„Преимуществата на АЕЦ „Белене” са много, но най-важното за хората

Вяра Емилова: АЕЦ „Белене“ е разумното решение за енергийна сигурност на България


„ Преимуществата на АЕЦ „ Белене” са доста, само че най-същественото за хората и бизнеса е достъпът до евтина и чиста екологична енергия “, съобщи Вяра Емилова при присъединяване си в самодейността „ ЗА АЕЦ Белене “.

Като лидер на листата в 11 МИР – Ловеч тя се включи в мероприятието дружно със свои приятели от ловешката листа – Минчо Казанджиев, Младен Богдански, Иван Иванов и Васил Гадевски. По този метод Емилова изрази своята поддръжка към проведената от локалните социалисти самодейност и като цяло към желанието на болшинството Българи – плана АЕЦ „ Белене “ най-след това да бъде реализиран.

Водачът на ловешката листа бе безапелационна, че неналичието на спомагателна ядрена мощ води до огромен брой затруднения и казуси, с които през днешния ден се сблъскваме. „ Неконтролируем скок на стойностите на катарама за бизнеса, а след либерализацията на енергията за бита – и за всички нас “, добави още Емилова.

Според нея инженерингът и технологичната документация на централата, изразяващи се допълнително от 80 000 страници инженерна информация са подготвени. Вяра Емилова подчертава позитивно и върху обстоятелството, че огромна част от оборудването на реакторите сега се съхранява на площадката „ Белене “.

Тя е уверена, че изграждането на централата ще притегли голям брой директни вложения, които ще бъдат напрегната финансова инжекция за окъсания български бюджет. „ Освен това – близо 10 000 души ще бъдат ангажирани директно по строителството на площадката на АЕЦ „ Белене “, безапелационна бе Емилова.

„ Голям % от поръчките към изграждането на централата ще бъдат за българския бизнес, което ще вдигне стопанската система освен в град Белене и крайдунавския район, само че и в цяла България. Особено осезаемо въздействието ще бъде усетено в централна България – областите Плевен и Ловеч, тъй като доста хора и бизнеси ще могат да намерят надеждно прехранване “, добави още тя.

В умозаключение Вяра Емилова още един път препотвърди позицията на Българска социалистическа партия, че ядрената енергетика е основна за България и социалистите залагат на това незабавно и непременно да стартират договаряния за построяване на нова ядрена мощ.

Източник: duma.bg