Преходът към зелена енергия и намаляването на вредните емисии няма

...
Преходът към зелена енергия и намаляването на вредните емисии няма
Коментари Харесай

Зелените метали, без които не можем

Преходът към зелена сила и намаляването на нездравословните излъчвания няма да бъде елементарен. И това не зависи единствено от волята на обособените страни и бизнеси, само че и от съществуването на задоволително съществени първични материали и рандеман на редки метали. Онези, които са с най-голямо значение за енергийния преход и имат най-широко публикувани приложения за построяването на чиста стопанска система, анализаторите назовават зелени метали. Към тях спадат първични материали като кобалт, литий и графит, като търсенето при някои се чака да нарасне до четири пъти до 2050 година Значението им за новите стопански системи, да вземем за пример в батериите, е причина за взрив и в цените им.
Литият е поскъпнал двойно от началото на годината. Автор: Капитал
Има и различен тип зелени метали. Част от индустриалните, чийто рандеман се счита за по-щадящ природата, също спадат към графата зелени. Например алуминият, защото преработването му икономисва 95% от силата, нужна за производството му от рандеман. Медта също играе основна роля тук, въпреки и да е в основата на старите промишлености. Именно зеленият преход е причина тези метали да нарастват стремително от началото на годината. Това има неприятна и ненапълно добра страна. Първата е, че с повишаването си те способстват за по-висока инфлация. Добрата е, че това може да се компенсира с вложения в самите метали - посредством акции на компании, които ги добиват, борсови или взаимни фондове, които ги наблюдават.
Автор: Капитал Няма преход без метали
Една енергийна система, задвижвана от технологии за възобновима сила, се разграничава фрапантно от система, захранвана от обичайните изкопаеми запаси. Изграждането на слънчеви фотоволтаични централи, вятърни паркове и производството на електрически транспортни средства нормално изискват повече минерали, в сравнение с техните аналози, основани на твърди и течни горива. Според отчет на Световната енергийна организация (IEA) от тази година средностатистически една електрическа кола изисква шест пъти повече минерални първични материали от стандартния автомобил, а една вятърна централа изисква девет пъти повече метали от една газова електроцентрала. Според IEA от 2010 година междинното количество метали, нужни за нова единица мощ за произвеждане на електрическа енергия, се е нараснало с 50% с повишаването на каузи на възобновимите източници.

Използваните типове метали варират според от технологията. Литий, никел, кобалт, манган и графит са от решаващо значение за продуктивността, трайността и енергийната мощ на батериите. Редкоземните детайли са от значително значение за магнитите, които от своя страна пък са жизненоважни за вятърните турбини и електродвигателите. Електрическите мрежи се нуждаят от голямо количество мед и алуминий, като медта е крайъгълен камък за всички технологии, свързани с електрическата енергия. Именно заради тази причина Goldman Sachs разгласява отчет тази година, наименуван " Медта е новият нефт ".

" Както от дълго време твърдим, напредването на международната стопанска система към чисти нулеви излъчвания остава главен мотор на бичия пазар в търсенето на първични материали, в който зелените метали - в частност медта - са от решаващо значение ", споделят анализаторите на Goldman Sachs в отчета от май тази година. " Като най-евтиния електропроводим материал медта е в основата на улавянето, съхраняването и превозването на сила от новите източници ", прибавят от американската банка.
Увеличаващо търсене
Преминаването към нова и зелена енергийна система ще докара до голямо нарастване в търсенето на въпросните минерали, което значи, че енергийният бранш се обрисува като съществена движеща мощ на пазарите за минерали. Според IEA доникъде на 2010 година енергийният бранш съставлява дребна част от общото търсене на множеството минерали. Въпреки това, защото енергийният преход набира скорост, технологиите за чиста сила се трансформират в най-бързо растящия сегмент на търсенето.

Ако приемем, че задачите, декларирани от държавните водачи на последната среща на Организация на обединените нации от началото на месеца, се гонят и ползват, то търсенето на зелени метали от технологиите за чиста сила ще продължи да нараства доста през идващите две десетилетия. Според данни на IEA търсенето на мед ще се усили с над 40%, до момента в който за някои редки детайли като никел, кобалт (очакван растеж в търсенето с над 60-70%) и за литий (90% предстоящ растеж в търсенето) растежът в търсенето ще бъде даже по-висок. Докладът на интернационалната енергийна организация потвърждава, че електрическите коли и батериите в тях към този момент са изместили потребителската електроника (смартфони, таблети), с цел да се трансфорат в най-големия консуматор на литий, и до края на 2040 година се чака да бъдат най-големият краен консуматор на никел, измествайки производството на стомана.
Потенциални проблеми с доставките
С увеличението на страните, които дават обещание понижаване на излъчванията, самите страни също ще би трябвало да се уверят, че техните енергийни системи остават устойчиви и сигурни. Днешните интернационалните механизми за енергийна сигурност са предопределени да обезпечат отбрана против рисковете от спирания или скокове на цените в доставките на горивата, изключително петрол. Зелените метали имат друг набор от провокации, само че възходящото им значение в декарбонизацията изисква от основателите на енергийна политика да разширят хоризонтите си и да обмислят евентуални нови проблеми.

Въпреки желанията за връщане на производството по-близо до вътрешните пазари съществуването на минерали и първични материали не може да бъде решено толкоз елементарно. Китай е страната, която има най-богати ресурси на редки метали и минерали. Проблемите по оста Вашингтон - Пекин обаче могат в допълнение да покачат цената на по този начин нужните за зеления преход материали. Освен Китай други страни, богати на редки минерали и зелени метали, са Русия, Южна Африка, Бразилия, Перу, Австралия и Индия. Повечето от тези страни се дефинират като зараждащи пазари, което значи, че развитите страни непроменяемо ще зависят от доставките на по-слабо развитите страни, в които постоянно има противоречиви политически и регулаторни решения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Неща 2 Климат 3 Банки и финанси 1 Политика 2 Седмицата 3 Неща 1 Неща 2 Строителство и парцели 3 Политика
Преходът към чиста сила основава благоприятни условия и провокации както за страните, по този начин и за фирмите, които създават минерали или са свързани със бранша. Днес приходите на фирмите, които създават въглища, са 10 пъти по-големи от приходите на тези, свързани с производството на зелени метали. Въпреки това, наклонността се обръща бързо. Според IЕА комбинираните доходи на фирмите, производители на зелените метали, ще изпреварят тези от въглищните компании " много преди 2040 година ", което основава и опция за дребните вложители да завоюват от зелената наклонност.

Предвид упованията за фрапантно повишаване в търсене на зелени метали, производството ще би трябвало да се усили както в Китай, по този начин и отвън него, само че тези размери би трябвало да се създават при по-високи екологични стандарти. В Китай стягането на екологичните разпореждания ще помогне да се избегне приток на нерегулирано произвеждане и ще подтиква вложенията. В същото време би било значимо да се обезпечат диверсифицирани източници на доставки, само че за задачата ще има потребност от интернационална съгласуваност и политическа поддръжка. Всичките тези старания изискват големи вложения, само че възвращаемостта им към момента не е ясна съгласно отчетите. Печалбата може да е много висока, само че може и да е никаква, в случай че страните се откажат от напъните си да станат зелени.
Как да инвестирамеПовечето метали побеждават по рентабилност S&P500 (виж графиката). Проблемът е, че вложенията в тях са лимитирани до характерни тържища, някои се търгуват на извънборсов пазар (OTC). Някои от металите се търгуват на стокови тържища (commodities exchanges), а други не, което прави по-трудно добиване на рентабилност от тях, само че не е и невероятно. Например литият, който е поскъпнал с над 100% от началото на годината, не е борсово търгуван. Вариантите са с борсово търгувани фондове (ETF) или акции на добивни компании. Цените се движат повече от търсенето и предлагането в съответните браншове, в които се употребяват, постоянно от регулативни фактори (квоти, мита, такси), а от време на време и от спекулативни планове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР